Bijzondere personeelsuitbreiding bij ID Groen

BORCULO – Sinds een paar weken heeft Dominick van hoveniersbedrijf ID Groen in Ruurlo er vier nieuwe werknemers bij. In deze tijden waarop personeel niet voor het oprapen ligt, zou je zeggen dat dit vrij bijzonder is. En bijzonder is het ook, maar dan met name bijzonder personeel. Het zijn namelijk vier biggen van het ras Tamworth. Een Engels bosvarken, die voor verschillende werkzaamheden ingezet kan worden.

Krant
Elke maand schrijft Dominick een mooie column in onze krant, waarin te lezen is hoeveel passie en respect hij heeft voor de tuin en de natuur. Dominick en zijn team zijn altijd op zoek naar manieren waarop ze nog groener kunnen werken. Toen een klant bij Dominick kwam met een probleem van bramen en Japanse duizendknoop op zijn land, ging Dominick op zoek naar een creatieve oplossing. Hiervoor zou je bijvoorbeeld geiten kunnen inzetten of met machines aan de slag kunnen gaan. “Geiten vreten echt alles op, ook de beplanting die je juist wilt behouden. En met machines kun je lang niet altijd op alle plekken komen.” Verteld Dominick. Dus kwam hij na wat onderzoek uit op het Tamworth varken.

Moestuinen en bospercelen
Deze
Tamworth varkens worden ingezet voor het onderhoud aan bijvoorbeeld moestuinen en bospercelen. Ze wroeten de grond, onkruid en braamstruiken om en eten de Engerlingen op. Handig, én voor de varkens een heerlijk werkje. De varkens zijn gemakkelijk in de omgang. Ze zijn zelden ziek, erg zelfredzaam en hebben ontzag voor de afrasting. “De varkens kunnen de stroom in de afrasting ruiken en blijven er daarom uit de buurt.” De varkens eten voornamelijk van het land en moeten eens per dag bijgevoerd worden. Wanneer de varkens ingezet worden bij een klant, krijgt hij van Dominick de nodige voer mee.

Positieve reacties
Inmiddels zijn de varkens al meerdere malen ingezet bij verschillende klanten. En de reacties zijn allemaal positief. “Tuurlijk duren de werkzaamheden, door de inzet van de varkens, wat langer, maar dat is gewoon een kwestie van goed plannen.” Het resultaat is ook beter dan bij het gebruik van machines. “Machines maken altijd wel wat stuk in de grond, dat doen de varkens niet. Daarnaast zie je ook dat andere, gewenste, vegetatie terug komt.” Andere voordelen zijn de kosten. Deze zijn een stuk lager, waardoor er meer budget vrij is voor andere zaken. Dominick en zijn team houden door hun nieuwe medewerkers meer tijd over voor andere klanten en opdrachten.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven