Kunsthistoricus Jaap Nijstad uit Gelselaar zoomt in op zinnenprikkelende steden

BORCULO – De synagoge Borculo nodigt kunsthistoricus Jaap Nijstad opnieuw van harte uit een publiek, in kunst- en cultuurhistorie geïnteresseerd, aan zich te binden. In een serie van vier lezingen is hij de gids tijdens het bezoek aan een aantal Europese steden. Onder het thema ‘De stad als Gesampkunstwerk’ neemt hij zijn gehoor mee naar Madrid, Londen, Rome en Basel. De lezingen worden gegeven op woensdag 8, 15, 22 en 29 november om 19:30 uur in de synagoge van Borculo, Korte Wal 4. Kosten € 50,00 (donateurs € 45,00), per avond € 12,50, resp. € 11,00, incl. koffie/thee. In februari 2024 vervolgt hij deze serie. Dan zullen München, Kopenhagen, Brussel en Milaan in de schijnwerpers staan.

Alle kunsten
Steden zijn centra voor de kunsten. Niet alleen wat de beeldende kunst betreft, maar voor alle kunsten. Naast de schilder- en beeldhouwkunst vinden we er, in de een of andere vorm, markante voorbeelden van ‘toegepaste’ kunst, architectuur, muziek, theater, literatuur, tuinaanleg en design. De stad is op die manier de meest uitgelezen drager voor de totale culturele sector. En geen twee steden zijn hetzelfde. Ze hebben allemaal een volstrekt eigen karakter, kennen eigen hoogtepunten in verschillende periodes en stijlen. Daarom is het spannend om, net als in 2018, nog een keer een aantal steden onder de loep te nemen. Ging het destijds om Berlijn, Parijs, Wenen en New York, deze keer zoomt Jaap Nijstad in op Madrid, Rome, Londen en Basel. Stuk voor stuk steden met een rijke en zinnenprikkelende geschiedenis, maar ook met minder bekende facetten die het totaalbeeld vormen tot een ‘Gesamtkunstwerk’.

Lezingen
Jaap Nijstad wordt veelvuldig uitgenodigd voor het verzorgen van kunsthistorische lezingen. Hij groeide op in een familie van antiquairs en studeerde zelf kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was enkele jaren werkzaam als research-consultant voor veilinghuis Christie’s in Londen en beheerde de collectie in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Hij was 25 jaar als docent verbonden aan de Wackers Academie en een vergelijkbare periode actief als gastcurator voor het beeldhouwerscollectief ABK. Jaap Nijstad publiceert met enige regelmaat over kunst- en cultuurhistorische onderwerpen.

Inschrijven
Voor inschrijven en meer informatie over deze en alle andere activiteiten, zie synagogeborculo.nl/activiteiten. Telefonisch inschrijven: 0545 272754 of 06 23120401.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven