Lezing Berkel en Olde Haven Borculo


BORCULO – In de maand van de geschiedenis, op zaterdagochtend 28 oktober (aanvang 10.30 uur), verzorgt Peter Nieuwenhuis een lezing over de rivier de Berkel en het project ‘de Olde Haven’. De lezing wordt gehouden in de nieuwe serre van café De Hoeksteen aan de Steenstraat in Borculo.

Berkel
De Berkel is een rivier die in Billerbeck in Duitsland aan de voet van de Baumberge ontspringt en bij Zutphen in de IJssel mondt. In de 17e eeuw wordt de eerste Berkelcompagnie opgericht om de Berkel beter bevaarbaar te maken. Met Berkelzompen als transportmiddel ontwikkelde zich een levendige handel tussen het Münsterland en Zutphen.

Haven
Op het oude HEMA-terrein in Borculo keert dit jaar de oude haven terug. In de 19e eeuw de laad- en losplaats van de Berkelzompen. Ook de duiker waar de Leerinkbeek doorheen stroomde wordt in ere hersteld. Oude Borculoërs kunnen zich die duiker nog herinneren. Ze liepen daar als kind doorheen. Dit jaar komt een langgekoesterde wens uit van de Berkelschippers. Met de bouw van een nieuwe brug in de Burgemeester Bloemersstraat kan de Berkelzomp De Jappe binnenkort tot in het hart van de stad varen. Maar wie was de Jappe?

Peter Nieuwenhuis
De lezing wordt verzorgd door Peter Nieuwenhuis, schrijver van het boek “Van Burclo tot Borculo”, voorzitter van de Historische Vereniging Borculo en één van de initiatiefnemers van het project de Olde Haven. Samen met Thomas Lijfering, oprichter van Stichting De Berkelzomp, vormden ze een werkgroep en realiseerden ze de terugkomst van het vroegere Berkelhaventje onder de taskforce ‘Leef! in Borculo’.

Aanmelden
Aanmelden voor de lezing kan via www.oostachterhoek.nl/oldehaven maar ook in de vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. De deelnamekosten zijn: € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden van de Bibliotheek Oost Achterhoek.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven