Berkelland, ideaal voor natuur- en cultuur liefhebbers


BERKELLAND – Iets wat inwoners van de gemeente Berkelland allang weten, namelijk dat onze regio de ideale omgeving vormt voor natuur- en cultuurliefhebbers, is lang niet voor iedereen een bekend feit. Wat maakt ons Berkelland nu zo, in alle bescheidenheid, uniek voor wandelaars, natuur- en cultuur liefhebbers? Laat u meevoeren in dit artikel in het best unieke Berkelland.

Genieten van veelzijdig en natuurlijk Berkelland
Berkelland ligt in de Achterhoek, tegen de Duitse grens aan. Toeristen mogen hier graag neerstrijken vanwege de mooie wandelroutes. Dankzij het afwisselende landschap met uitgestrekte weilanden, bossen, en kabbelende rivieren zoals de Berkel en de Slinge, is Berkelland een genot voor wandelaars, fietsers en vogelaars bijvoorbeeld. In de achterhoek treft men een coulisselandschap, dat wil zeggen dat er vele lapjes percelen zijn die door struiken en bomen worden afgescheiden. Er is ruimschoots bos aanwezig en er zijn vele soorten vogels en dieren.

Neem warme regenkleding mee
Wie er op uit trekt, of dit nu op de fiets doet of wandelend, kan het beste regenkleding met zich meebrengen. Een maium regenjas leent zich hier bij uitstek voor. Hij is lang, gewatteerd, volledig waterdicht en is op de fiets aanpasbaar dankzij de zijritsen. De ideale bondgenoot tegen onverwachts slecht weer en kou.

Nationaal landschap Winterswijk, een aanrader!
Wie Berkelland aandoet voor een midweek vakantie bijvoorbeeld, moet ook even een bezoek brengen aan het zuidelijker gelegen natuur landschap van Winterswijk. Dit gebied staat bekend vanwege de mooie zandpaden, heidevelden, en de bijzondere geologisch ontstane steengroeves van Winterswijk; een unieke ervaring! Ook in de directe omgeving is de Lochemse Berg gelegen, hier treft men prachtige wandelroutes en uitzichten over het omringende landschap. Dit betekent echt genieten, of het nu wandelend is of op de fiets. Let wel op dat je als vrouw een regenjas dames model meeneemt, want droog en warm blijven is erg belangrijk voor onderweg.

Historische plekken
Niet alleen de natuur maakt de omgeving van Berkelland een aanrader voor een vakantie, ook de aanwezige cultuur is ruimschoots een bezoek waard. Geniet van oude dorpskernen zoals in de plaats Borculo, met zijn eeuwenoude boerderijen. In Ruurlo ligt het kasteel Ruurlo, een prachtig slot omheind door een grote vijver, wat destijds ervoor zorgde dat vijanden zich niet zomaar een weg konden banen naar het kasteel. Ook het stadscentrum van Winterswijk is een absolute must-visit. Deze oude stadskern is kent prachtige, knusse, historische panden en vormt de ideale plek om een dagje een stadswandeling te houden.

Kunst en cultuur
In kasteel Ruurlo tref je ook kunstmuseum MORE wat zich heeft gespecialiseerd in modern realisme. In museum MORE tref je ook een uitgebreide collectie van de Nederlandse surrealistische kunstschilder Carel Willink. Vergaap je aan zijn onheilspellende, wat duistere, licht sinistere, fantastische surrealistische schilderijen. Een van Nederlandse grootste kunstschilders uit de twintigste eeuw, waarover maar weinig (meer) te horen valt in de media.

Berkelland is absoluut een bezoek én vakantie waard! Geniet met het hele gezin van wat onze natuur en historie ter plekke te bieden heeft!

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven