Aantal windmolens op grens Berkelland en Oost Gelre gehalveerd

BERKELLAND – Het aantal beoogde windmolens op de grens van de gemeenten Berkelland en Oost Gelre wordt gehalveerd. Aan de hand van de huidige ‘conceptnormen’ is er in het zogenaamde zoekgebied K veel minder ruimte voor windmolens dan aanvankelijk was gedacht. In zoekgebied I, bij Vragender, is volgens de laatste normen helemaal geen ruimte voor windmolens.

Aangezien de laatste door het Rijk vastgestelde conceptnormen mogelijk pas over een jaar of misschien pas begin 2025 door de Tweede Kamer al dan niet worden vastgesteld, maken Berkelland en Oost Gelre een groot voorbehoud. Ze moeten echter wel een beleidsplan opstellen, zegt wethouder Hans van der Noordt van Berkelland. “Voordat commerciële partijen in Arnhem bij de Provincie op de stoep staan en melden dat ze op deze plekken windmolens willen neerzetten, want zij zien deze kaarten ook”, verklaart Van der Noordt. “We willen zelf de regie houden en niet worden verrast door een exploitant.”

Daarbij ligt er een duurzaamheidsopgave in de RES 1.0 (Regionale Energie Strategie), al verwacht wethouder Bart Porskamp van Oost Gelre dat aan die opgave wel eens moeilijker kan worden voldaan gezien de huidige conceptnormen. “De zoekgebieden worden kleiner, dus ook het aantal windmolen, dus mogelijk ook de mogelijkheid te voldoen aan de opgave”, zegt Porskamp. “Maar als we nu geen beleid maken hebben we ook geen grip op de plannen. We willen niet afhankelijk zijn van andere partijen.

Geen cijfers
Beide gemeenten hebben donderdagavond bij Erve Kots in Lievelde de omwonenden van beide zoekgebieden geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. De buurtbewoners hebben geen cijfers te horen gekregen, want daar durven beide wethouders zich de vingers niet aan te branden. Bovendien maakt het ook uit of het windmolens worden van 235 of 280 meter hoog. De hogere leveren meer rendement en dus zijn er minder van nodig dan van de lagere windmolens.

Geen garantie
De inwoners van zoekgebied I bij Vragender zullen opgetogen naar huis zijn gegaan, mits ze tegenstander zijn van windturbines in hun gezichtsveld. Maar aangezien het conceptnormen zijn kan er geen garantie aan worden gehangen. Met andere woorden: het is niet helemaal uitgesloten dat er alsnog windmolens worden toegestaan in het gebied. Desondanks treden de gemeenten met de huidige cijfers naar buiten. “We willen de belangen van de inwoners zo goed mogelijk behartigen”, aldus Porskamp.

Door: REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven