BERKELLAND – Moet jouw bedrijf het echt hebben van het melkvee? Dan weet je maar al te goed hoe belangrijk het is om de koeien gezond te houden. Net als bij mensen kan de melkproductie stil komen te vallen als de koe niet in optimale gezondheid is. Ook kan het resulteren in minder lekkere en vette melk. Dit zijn dan ook allemaal dingen die je koste wat het kost wil voorkomen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw koeien het hele jaar door gezond blijven en de melkproductie op peil blijft? In dit artikel zetten we enkele belangrijke tips op een rij.
Energierijke voeding
Slepende melkziekte is een bekend fenomeen bij koeien. Hierbij is de koe niet meer in staat om voldoende te produceren. Daarnaast kan er ook sprake zijn van algehele malaise. Zo kan het zijn dat de koe lusteloos lijkt en minder eet.
Bij slepende melkziekte is er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan tijdens het begin van de lactatieperiode. Net als bij de mens doet het lichaam van de koe er alles aan om de organen goed te houden. Dit betekent dat het eerst de reserves af gaat breken om zo voldoende energie binnen te krijgen. Tijdens dit proces komen er ketonen vrij in het bloed. Kleinere concentraties maken weinig uit. Bij grote concentraties kan dit echter gevolgen gaan hebben voor de gezondheid en de melkproductie. Besef goed dat het overgrote deel van de energie van de koe wordt gebruikt voor de melkproductie. Als er onvoldoende energie beschikbaar is, kan de koe niet of weinig meer produceren.
Gelukkig is de slepende melkziekte te verhelpen door simpelweg van voeding te veranderen. Kies voor extra energierijke voeding. Zeker voor koeien die net met hun lactatieperiode zijn begonnen. Op die manier ondersteun je de koe op alle vlakken en voorkom je een tekort aan voedingsstoffen op de lange termijn.
Klauwverzorging
Klauwverzorging is van essentieel belang om je vee gezond te houden. Je wil voorkomen dat de koeien pijnklachten gaan ervaren en daardoor kreupel worden en uiteindelijk niet meer willen lopen. Als zij veel pijn zullen ervaren, kan dit er uiteindelijk ook toe leiden dat ze niet meer gaan eten, niet meer willen produceren en uiteindelijk zelfs zullen sterven. Daarom moeten de klauwen altijd zorgvuldig gecontroleerd en verzorgd worden. Bij de kleinste signalen van pijn moet er direct aan de bel worden getrokken. Je wil je vee niet onnodig pijn laten lijden. Tegelijkertijd zal dit ook invloed hebben op het bedrijf. Daarom zaak om extra aandacht aan klauwverzorging te besteden.
Heb je geen idee wat je allemaal nodig hebt of waar je moet beginnen? Laat je dan adviseren in een winkel met agri-specialisten. Deskundigen die precies weten waar ze het over hebben en jou tips kunnen geven op basis van hun eigen ervaring. Je kunt voor de klauwverzorging eventueel ook een extern iemand inschakelen, maar het is in de meeste gevallen voordeliger om het zelf te doen. Mits je over de juiste materialen beschikt natuurlijk.