Lezing Mysterie Brein in Ruurlo


RUURLO – Op vrijdag 12 januari 2024 komt Rik Smit, gepensioneerd huisarts, een lezing geven over het Mysterie Brein. De lezing is in de grote zaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 te Ruurlo. De lezing begint om 20.00 uur.

Mysterie Brein
Een speurtocht naar de werking van onze hersenen

Complexe materie
Als het over de menselijke hersenen gaat, dan hebben we het over een uiterst complexe materie. En dat niet alleen. De laatste 20 jaar is de kennis op gebieden als neurobiologie, functionele neuroanatomie en cognitieve neurowetenschappen ook door de vooruitgang op technologisch gebied immens gegroeid.

Steeds ouder
In onze maatschappij worden we de laatste decennia steeds ouder. Betere medische voorzieningen en preventieve maatregelen hebben daartoe bijgedragen, evenals een gezondere leefstijl, minder roken en meer bewegen. Toch zien we bij oude mensen relatief vaak dementie of andere hersenaandoeningen.

Zorgen over gesteldheid van onze hersenen
Veel mensen maken zich dan ook zorgen en vragen zich af hoe het met hun hersenen is gesteld en hoe men geestelijk fit kan blijven. Rik Smit vertelt over de normale structuur en functie van onze hersenen. Hoe die werken en hoe ze met elkaar verbonden zijn. Hoe ze een belangrijke rol spelen bij zien, horen en spreken, denken en bewust zijn, plannen maken. Maar ook bij bewegen, reageren op onze omgeving, voelen en emoties hebben, sociaal zijn.

Herinneringen en geheugen
Ook komt de vraag aan de orde wat nu eigenlijk herinneringen zijn en wat het geheugen is. De essentiële structuur voor ons geheugen wordt besproken en tenslotte vertelt Smit strategieën om geestelijk en mentaal fit te blijven. Heel belangrijk voor de babyboomers die nu op een leeftijd zijn waarop het van kardinaal belang is om bij de les te blijven.

Hendrik Smit
Studie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam
Huisarts opleiding Universiteit van Amsterdam
Werkzaam als huisarts vanaf 1987 in Duitsland. Gepensioneerd vanaf 2019.

Toegangskaarten à € 12,50 zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/lezingen en aan de kassa (pinapparaat aanwezig),. Jeugd t/m 18 jaar heeft gratis toegang.

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven