Ton Duffhues komt naar Beltrum

BELTRUM – Waarden  als wijsheid
nieuwe impulsen aan een samenspel van boeren en burgers, platteland en stad Onder deze titel zal Ton Duffhues op uitnodiging van de commissie Ontmoeting & Inspiratie van de parochie HH. Paulus en Ludger een avond verzorgen in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingkerk te Beltrum, op dinsdag 13 februari 2024. De avond begint om 19.30 uur. We hopen u v.a. 19.15 uur met een kop koffie of thee te mogen begroeten.

Denken
Ton Duffhues: “Het denken, doen en organiseren vanuit tegengestelde belangen heeft ons op een punt gebracht dat we de gemeenschappelijke waarden uit het oog zijn verloren. Die waarden hebben een verleden, heden en toekomst. “De grote ironie van onze tijd is dat we langer leven maar korter denken.”, aldus de antropologe Mary Catherine Bateson. De kunst is om houvast te vinden voor de ontwikkelingen die onze toekomst bepalen en waar we zelf de hand in hebben. Dat geldt in het bijzonder voor landbouw, voedsel en natuur. Hiervoor zijn boer én burger aan zet, platteland én stad. Dat geldt ook voor de Oost-Achterhoek. In mijn lezing bespreek ik actuele ontwikkelingen op het gebied van landbouw, voedsel en natuur vanuit het waardenperspectief. De historische component zal daarbij niet ontbreken. Mijn stelling is dat we minder moeten koersen op de individuele eigen belangen maar veel meer op de collectieve menselijke waarden.
In dialoog met de aanwezigen wil ik de vaak in onszelf verborgen wijsheden naar boven halen die nodig zijn om die koerswijziging in denken, doen en organiseren te realiseren. Het accent in mijn lezing ligt op praktische voorbeelden uit verleden en heden en ik daag uit tot interactie en dialoog over de toekomst.”

Antropoloog
Ton Duffhues is antropoloog, werkzaam geweest bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, Stichting Waarden van het Land en de Erasmusuniversiteit te Rotterdam. Zijn werkveld is het best samen te vatten met ‘landbouw en samenleving’, coöperatieve samenwerking, waarden versus belangen. Enkele publicaties van zijn hand: Waarden van het Land. Verhalen van Boeren en Burgers over het platteland, en samen met Anselm Grün, Boerenwijsheid, Inspratiebron voor een duurzame samenleving.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven