Berkelland meest klimaatbestendige plek om te wonen

BERKELLAND – “NOS op 3” heeft onderzocht wat de meest klimaatbestendige plek van Nederland is in 2050. Er werd gekeken naar klimaat risico’s zoals overstromingen, droogte en funderingsproblemen en natuurbrand gevoeligheid. Berkelland heeft dus de grootste oppervlakte waarbij de minste kans is op bovenstaande risico’s. Kortom: Berkelland is de meest klimaatbestendige plek om te wonen in de toekomst.

Vooruitziende blik
Wethouder Arjen van Gijssel schreef in maart 2023 een artikel waarin hij de conclusie van de NOS min of meer al voorspelde. Nu zegt de wethouder “Nou zitten we niet echt op massale toestroom te wachten, maar we zijn wel mooi definitief van het krimpdenken af”. Hieronder zijn artikel van toen:

Het wassende water in de Randstad – een parodie

We hebben de Randstad jarenlang de kans gegeven om ongebreideld te groeien. Dat is fout geweest. De regering heeft het 30 jaar lang gestimuleerd. Nu zitten we met de gebakken peren.

We wisten natuurlijk allang: de zeespiegel zal immers enorm stijgen. Het is een kwestie van tijd dat een stad als Dordrecht of Haarlem volledig door de zee wordt opgeslokt. Waarom geld blijven pompen in een leefomgeving die al zo dood is als een pier?

Natuurlijk, het grootkapitaal had er altijd baat bij, die ongebreidelde groei van huizen op te natte gronden. Het hield de arme drommels, de inwoners maar ook de overheid zelf, compleet in zijn ijzeren greep.

Het kabinet moet met een kaartje komen waarin Dordrecht en Haarlem in 2030 definitief worden teruggegeven aan de zee. De overstromingspercentages variëren tussen de 12% tot 70%.

Dat betekent natuurlijk wel dat Dordtenaren zo snel mogelijk moeten stoppen met wonen. Gedwongen uitkoop kan niet worden uitgesloten. Via extra OZB-heffingen en intrekken van woonvergunningen gaan we alvast de mensen overhalen te vertrekken.

Triestig en verrassend om te zien dat er zo slecht op de kabinetsplannen wordt gereageerd. Fakkeldemonstraties, bezettingen op de N3, de rijkswegen met talloze Hummers bezet. Hier en daar vuilniszakken op wegen en in brand gestoken. Talloze omgekeerde vlaggen aan de lantarenpalen.

Droog en hoog Nederland kijkt een beetje besmuikt toe. Wat bezielt die Randstedelingen? Dat ze al decennia op een verkeerd pad zitten?

Een TK-partij geeft al gauw aan: halvering van het inwonertal van Dordrecht en Haarlem is nou eenmaal wat er nodig is. En blijft dat roepen.

Tot een andere partij oproept om toch nog eens te kijken naar de modellen die voorspellen dat Dordrecht en Haarlem in 2030 onderwater staan.

Wetenschappers protesteren daar direct en hevig tegen: zeg, kom niet aan onze modellen en integriteit!

Een andere TK-partij verdedigt zich door te stellen dat we áltijd al in onze natie met succes hebben gestreden tegen het wassende water en toch ook nu weer in staat zouden moeten zijn met creativiteit en uitvindingen.

Milieuorganisaties zeggen: Dordrecht en Haarlem gaan gewoon verloren aan het water. Ze vechten met succes tegenmaatregelen aan. Hun boodschap: laat Dordrecht en Haarlem gaan!

Dan komt er een gespreksleider. Hij bedaart de gemoederen door te zeggen dat hij de pijn van de Dordtenaren en Haarlemmers goed begrijpt. Hij stelt tegelijkertijd voor om volgend jaar al duizenden huizen op te kopen.

Een oppositieleider vindt dat weer prachtig. “Een strik erom en uitvoeren, dit rapport, voordat die domme Randstedelingen het zelf hebben begrepen”.

Hoe dit sprookje zal aflopen? Wij, mensen van het platteland, met onze droge voeten, wachten in spanning af hoe men in de Randstad eindelijk de eigen problemen onder ogen ziet.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven