Edwin ten Pas uit Neede schaatst op de Weissensee ruim 3.700 euro bijeen voor KiKa

NEEDE – Needenaar Edwin ten Pas haalde voor KiKa ruim 3.700 euro op. Dat deed hij op schaatsen, op de Weissensee. Edwin ten Pas deed mee voor de tweede maal mee aan de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee, voor de tweede ook reed hij voor KiKa, de stichting die geld inzamelt voor onderzoek naar kanker bij kinderen met als het ultieme doel: Kinderen Kankervrij. De Needenaar reed individueel mee deze editie van Schaats voor KiKa, op het Oostenrijkse meer, dat gehouden werd van dinsdag 23 januari tot en met zaterdag 27 januari. Er waren 23 teams, 121 deelnemers afgereisd naar Oostenrijk voor Schaats voor KiKa.

Finland
Hij heeft ook drie keer in Finland meegedaan aan de marathonschaatswedstrijd, destijds zonder dat er een goed doel aan was gekoppeld. De 46-jarige Ten Pas is naast zijn baan vooral bezig met sport. In het voorjaar zit hij graag op de wielrenfiets en doet hij mee aan triatlons in de buurt, in het najaar trekt hij de schaatsen aan. Hij traint veelal op binnenbanen, maar zodra de tempratuur daalt, begint het bij hem echt te kriebelen. Kort geleden was die dan ook nog te vinden op de natuurijsbaan in Haaksbergen.

Verschil
Vorig jaar ontstond het idee om op de Weissensee te gaan schaatsen en mee te doen aan Schaats voor KiKa. “Tijdens Schaats voor KiKa maken wij hét verschil voor kinderen met kanker”, zegt Edwin, die terugkijkt op een prachtige ervaring vol schaatsplezier op de prachtige Weissensee in Oostenrijk. Nu dit avontuur erop zit heeft Ten Pas nog een droom: “Dat is ooit een keer de echte Elftstedentocht schaatsen.” De Alternatieve Elfstedentocht 2024 startte voor Ten Pas vrijdagmorgen 26 januari vroeg. Op de Weißensee, werd er om 7.00 uur gestart, bij het ochtendgloren. “Tijdens de eerste ronden werd het licht. De eerste honderd kilometer heb ik goed tempo kunnen rijden. Het ijs was toen redelijk goed.”

Val
Maar het werd een zware beproeving. “Na 103 kilometer heb ik een val gemaakt. Die zorgde voor pijn aan de bilspier. Ik heb wel door kunnen schaatsen, maar het tempo lag toen wel wat lager. De volgende ronden werd de pijn minder en ging het wel weer redelijk goed. Door het mooie weer met veel zon en hoge temperaturen werd het ijs echter zacht. Op sommige delen van de baan zo zacht, dat het eigenlijk niet meer op schaatsen leek.”

Loodzwaar
Voor de deelnemers werd het loodzwaar. “Het was de zwaarste toertocht van de vier die werden georganiseerd door Schaats voor KiKa. Met nog vier ronden te gaan was de finish in zicht, dus ik ben gewoon doorgegaan. Uiteindelijk heb ik de finish gehaald in een tijd van 9 uur en 41 minuten. Dat was goed voor de 55ste plaats op deze dag. Daarbij hoorde ik bij de 20 procent, die de tocht heeft voltooid. Uiteindelijk hebben maar 199 van de in totaal 805 deelnemers aan de Alternatieve Elfstedentocht de 200 km voltooid.” Trots klinkt door in de woorden van Ten Pas, dat hij de tocht heeft volbracht. Inderdaad een prachtige prestatie van deze Berkellandse sporter die voor het goede doel streed. “Ik wil iedereen bedanken die mij gesponsord heeft voor #kika.” Hij heeft een heel mooi bedrag opgehaald van 3.720,50 euro en dat kan nog wat oplopen de komende weken; in totaal kwam er @schaatsvoorkika al meer dan 400.000 euro binnen.

Sponsoren kan nog tot 23 februari via deze link. 

Tekst: Jaime Lebbink
Foto’s : Focus by Hanneke

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven