Marian Meijerink uit Borculo valt in de prijzen met textielwerk over vrijheid

BERKELLAND – Eind 2023 is er vanuit het Regioprogramma Vrijheid Achterhoek, Liemers en Duitse Grensstreek een grens overstijgende prijsvraag georganiseerd. Vrijdag 2 februari was de prijsuitreiking in het Barghse Huus in ´s Heerenberg. De Borculose Marian Meijerink behoorde tot 1 van de winnaars.

Bewust
Leven in vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daarom wil het Regioprogramma Vrijheid in een aantal projecten in de Achterhoek, Liemers en Duitse Grensstreek de naoorlogse generatie hiervan bewust maken. De prijsvraag Vrijheid is hier onderdeel van: een prijsvraag waarbij ze mensen uitnodigden om hun gedachten over vrijheid te verbeelden. In totaal ontvingen ze zo’n 80 inzendingen: woordkunstenaars, beeldende kunst, foto´s en andere disciplines hebben hun verbeelding van vrijheid ingezonden. Daarnaast hebben ook hele klassen meegedaan met de prijsvraag.

Winnaars
Textielkunstenares Marian Meijerink uit Borculo kwam als 1 van de 6 winnaars uit de bus. Ze maakte een gedicht: “De bron van vrijheid op deze aarde ligt in gelijkwaardigheid van het anders zijn.” Marian is erg blij met de prijs. “Ik hoopte uniek te zijn met mijn werk”. Elk detail van haar werk is bewust gekozen. “Het vraagstuk rondom vrijheid grijpt mij aan. Veel mensen worden afgerekend op uiterlijk, gender, geloof, enzovoorts. De wereldbol in het heelal geeft de oneindige grootte van het probleem weer. Ik wilde met dit werk laten zien dat we gelijkwaardig zijn ongeacht denken en doen. Verschillend in houding, kleding en huidskleur, maar in de bron gelijkwaardig aan elkaar.” De knoopjes (met ogen) als hoofden staan symbool voor de knoop in haar maag die zij krijgt van dit probleem. Elke houding geeft een interactie weer. Het hokjesgaas staat symbool voor het mensen in hokjes plaatsen, zowel figuurlijk als ook letterlijk in een gevangenis. Daarnaast is blauw de kleur van de vrijheid. Kortom, een bijzonder werk waarbij over elk detail is nagedacht. Het bekroonde werkstuk levert, ondanks de zwaarte van het onderwerp door de kleur een glimlach op, aldus het juryrapport.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven