
Windstoten hangen samen met buien
Volgens Klaasen zullen de zware windstoten tussen 20.00 uur en 02.00 uur Gelderland teisteren: “Het is niet zo dat het vanavond zes uur lang gaat stormen in de provincie. Dat is toch ook wel gekoppeld aan een aantal buienlijnen die gaan passeren. Dus het is over het algemeen kort en fel. Maar dan wel ook direct hevig.” Na 02.00 uur vannacht zullen volgens Klaassen de zware windstoten gaan afnemen.
Storm Louis
De zware windstoten die over onze provincie trekken, zijn het gevolg van Storm Louis, vertelt Klaassen: “Storm Louis scheert langs Nederland vanavond. En we pakken daar dus het windveld wel deels van mee. In Gelderland moeten we rekening houden met een windkracht 5 en 6, maar het zal niet echt tot storm komen, want dan moet er een uur lang 9 Beaufort staan. De problemen zullen alleen veroorzaakt gaan worden door die zware windstoten.”
Code geel
Het KNMI geeft bij zware windstoten code geel af. ‘Wees alert’, is daarbij de waarschuwing. Het betekent dat er overlast is bij buitenactiviteiten en dat er kans op ongelukken is door het afbreken van boomtakken en rondvliegende voorwerpen als dakpannen. Het advies luidt dan ook om losse spullen als tuinmeubels en afvalcontainers vast te zetten of binnen te halen. Ook voor het verkeer, vooral voor fietsers, vrachtwagens en auto’s met aanhanger of caravan kunnen zware windstoten lastig zijn.
Code oranje
Code oranje betekent ‘wees voorbereid’. Ook hierbij kun je overlast verwachten bij buitenactiviteiten, en is er kans op ongelukken door het omwaaien van bomen. Het advies luidt dan ook om helemaal geen buitenactiviteiten te doen, en losse spullen vast te zetten. Het verkeer moet dan rekening houden met afgesloten wegen door omgevallen bomen. Ook kunnen dan dijken afgesloten zijn. Verkeer moet dan rekening houden met een langere reistijd.
Code rood
Code rood wil zeggen ‘onderneem actie’. Dan is er grote kans op schade aan huizen en gebouwen, en op gevaarlijke situaties door rondvliegende voorwerpen. Ook bestaat een kans op uitvallen van de stroom door schade aan elektriciteitsleidingen. De waarschuwing luidt dan ook: ga alleen naar buiten als dat echt nodig is. In sommige gevallen roept Rijkswaterstaat op om niet de weg op te gaan.