Veel animo voor ‘Elke Berkellander een boom’ Uitdeeldag eerste ronde bomen en struiken aan 2.169 inwoners


BERKELLAND – De gemeente Berkelland wil graag stimuleren dat er meer bomen in de gemeente worden geplant. Daarom krijgt elk woonadres de mogelijkheid om een gratis boom of struik te bestellen. Dit jaar konden inwoners van Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar aangeven of ze een gratis boom of struik wilden. Hier werd door 2169 deelnemers op gereageerd. Wethouder Hans van der Noordt: “Met 2169 deelnemers in de eerste ronde is het project al een groot succes! Op zaterdag 24 februari gaan we de bomen uitdelen aan de deelnemers. Bij het Hambroek en op het parkeerterrein van Friesland Campina in Borculo wordt een ‘bomen-drive-in’ ingericht. Maar liefst 60 vrijwilligers helpen bij het uitdelen en opladen. Ik ben zeer trots op dit resultaat, dat ver boven verwachting is!”

Andere kernen van Berkelland
Aan deze actie kunnen alle inwoners in gemeente Berkelland meedoen, verdeeld over 3 jaar. Nu hebben de inwoners van Borculo, Haarlo, Geesteren en Gelselaar deze uitnodiging ontvangen. Eind 2024 zijn de inwoners van Neede, Rietmolen en Noordijk aan de beurt. En in 2025 de inwoners van Eibergen, Rekken, Ruurlo en Beltrum. Inwoners kunnen per huishouden één gratis boom of struik ontvangen voor in hun tuin, op het erf of op het balkon. We kiezen zoveel mogelijk voor streekeigen bomen en struiken. Ook kan gekozen worden voor fruitbomen. De gemeente Berkelland werkt in dit project nauw samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG).

 

 

 

 

 

 

 

Waarom een boom of struik planten?

Wilde bijen, vlinders, egels en andere dieren hebben het moeilijk. Door het creëren van voedsel- en nestgelegenheid voor vogels, egels, vlinders, wilde bijen en insecten kun je ze helpen. Dat kan met inheemse bomen en struiken die zorgen voor een langere bloei. Daarnaast zorgen bomen en struiken voor schaduw voor mens en dier en helpen ze om
het koeler te houden op warme dagen en zorgen ze daarmee voor een fijne en mooie leefomgeving. Door de aanplant van 2.169 zoveel mogelijk streekeigen bomen en struiken helpen inwoners mee om de identiteit van de Achterhoek te versterken, de biodiversiteit te stimuleren en extra verkoeling en beschutting te krijgen in de kernen.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven