BERKELLAND – De presentatie van weer een nieuw boek vol verhalen van de Achterhoekse schrijver H.W. Heuvel op zaterdagmiddag 13 april in Rekken staat in het teken van een bijzondere geschiedenis. In aansluiting op Heuvels verhaal Rudi in sprookjesland wordt die dag verteld over de bijzondere levensloop en het tragische einde van de in Wenen geboren en in Neede gestorven verzetsman Rudi Wedel (1912-1945). Zijn kleindochter Xandra Hulshof uit Doetinchem en zijn Eibergse neef (oomzegger) Rudie Wedel ontvangen de ‘eerste exemplaren’ van het boek, dat als titel draagt Anna’s ogen en andere verhalen.
De vrij toegankelijke presentatiebijeenkomst heeft plaats in de Antonius, aan de Lindevoort 20 in Rekken, die om 14.00 uur begint (vanaf half twee is iedereen hier welkom). De keuze voor deze plaats heeft te maken met een hoofdstuk in het boek over de legendarische predikant Gerhardus J. Buekers (1783-1857). Hij heeft haast een halve eeuw in Rekken gestaan en bijna net zoveel voor de landbouw gedaan als voor Rekkens zielenheil. Voor en na het programma kan men een kijkje nemen bij een stand met een ruime voorraad aantrekkelijk geprijsde tweedehands boeken.
Hendrik Willem Heuvel (1864-1926) was een van de grootste en veelzijdigste Achterhoekse prozaschrijvers. Hij is vooral bekend geworden door zijn meesterwerk Oud Achterhoeks boerenleven, dat in 2020 zijn twaalfde druk beleefde onder de nieuwe titel Oolde, mijn Oolde. In de twee jaren daarop werden twee nieuwe delen gepubliceerd: Weg van Oolde en Een nieuw Oolde, met grotendeels niet eerder gepubliceerd werk.
Nu is er een heel nieuw deel gereedgekomen met tot dusver ongepubliceerde artikelen van meester Heuvel, plus enkele toelichtende artikelen van redactieleden. Anna’s ogen en andere verhalen is wederom uitgegeven door Aspekt en samengesteld onder redactie van Willem J. Ouweneel (hoofdredacteur) Leo van Dijk, Arend Heideman, René Nijhof en Tonny Roeterdink. In de hoofdstukken 4 tot en met 8 is de hoofdpersoon een piepjonge, nog ongetrouwde onderwijzer. In alle vijf verhalen komt een jonge vrouw voor, Anna geheten, en van vier van die vrouwen is de hoofdpersoon zeer gecharmeerd, vooral vanwege haar ogen. De titel van het boek is aan haar ontleend. De foto hierbij op de voorkant, van een Gelselaars meisje op zijn school, had nooit gemaakt mogen worden. En het hoedje dat zij draagt, had niet gekocht mogen worden, omdat het boven haar stand was.
Veel hoofdstukken in deze nieuwe bundel, waarin naast de Achterhoek ook Overijssel sterk aan bod komt, gaan over een persoon, zoals Rudi in sprookjesland, over een twaalfjarig Weense jongen, die vanwege hongersnood na de Eerste Wereldoorlog naar Nederland kwam. Toen de redactie erachter kwam dat het hier ging over Rudi Wedel die werkelijk heeft bestaan en maandenlang bij de familie Heuvel in huis was, werden nasporingen gedaan. Ontdekt werd dat de familie Wedel in 1922 naar Eibergen emigreerde en dat Rudi 1941 trouwde met een Needs meisje en naar Neede verhuisde. Begin 1945 bleek hij groepscommandant te zijn bij de Hengelose Binnenlandse Strijdkrachten, hoewel hij tegen zijn zin nog de Duitse nationaliteit bezat. In januari 1945 kreeg het echtpaar Wedel een dochtertje, maar een paar maanden na de bevrijding stierf Rudi aan een infectieziekte.
Hoofdredacteur Ouweneel en redactielid Nijhof houden bij de presentatie een korte inleiding. Tijdens de boekenbeurs deze middag is niet alleen het boek Anna’s ogen en andere verhalen te koop (prijs € 29,95). Ook is er een keur aan andere streekboeken te koop.
Foto’s: Omslag boek Anna’s ogen en andere verhalen (met een foto die nooit gemaakt had mogen worden) en drie foto’s van de in Hengelo (O) actieve verzetsman Rudolf Paul Wedel, die afkomstig was uit Oostenrijk, in Eibergen woonde en met een Needse trouwde (uit familie-archief Jan Willem en Mieke Floors).