Een houten kruis met een haantje erop: deze kinderen vierden Palmpasen in Beltrum

BELTRUM – Een houten kruis met slingers en snoepjes en bovenop een haantje van brood. Tientallen kinderen uit Beltrum liepen afgelopen zondagmorgen zwaaiend met versierde stokken de plaatselijke kerk binnen. Want het is Palmpasen, de zondag vóór Pasen en het begin van de zogeheten Goede Week, die eindigt op Eerste Paasdag.

Palmpasen is een traditie waarbij de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk in het Achterhoekse Beltrum behoorlijk vol zit. En dat is fijn in een tijd waarin nogal wat kerken kampen met een terugloop van bezoekers.

Pastoraal werkster Ria Hofman is, samen met andere vrijwilligers, al vroeg bezig met het klaarzetten van alle spullen in de kerk. Pronkstuk is een metershoog kruis, versierd met een extra grote haan.

Palmpasen is een feest van tradities. “Het haantje van brood staat symbool voor het breken en verdelen van het brood door Jezus bij het laatste avondmaal, ook wel Witte Donderdag. En de haan staat symbool voor de haan die één keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Dat noemen we Goede Vrijdag.”

Zakje snoep en paaseitjes
Voor de kinderen is het vooral een feest om met mooi versierde stokken in de kerk te zitten en daarna in optocht langs het verzorgingshuis naast de kerk te lopen. Ze zingen Eén ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei. En daarmee is het ook voor de ouderen een feest. Uitbundig zwaaiend vanachter het raam zien ze de bonte stoet kinderen voorbijtrekken. Eenmaal terug in de kerk is er ook nog een zakje snoep voor alle jonge deelnemers en worden ook de broodhaantjes verorberd.

Palmpasen is dus het begin van de zogeheten Goede Week in katholieke tradities. “En nu gaan we op naar Pasen, volgend weekend, de dag dat Jezus gekruisigd is, vandaar de houten kruizen met de versierselen en het broodhaantje”, aldus een tevreden Ria Hofman. Nog even snel een kopje koffie en een paaseitje en dan stroomt de kerk weer leeg.

Door Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven