Het Weggeefhuus van start in Borculo


BORCULO – Zaterdag 16 maart heeft “Het Weggeefhuus” aan het Muraltplein 33 haar deuren geopend. Dit initiatief van de Borculose Tamara Bosman is in een paar maanden van een idee naar werkelijkheid gegaan. “De voedselbank bracht mij eigenlijk op het idee, want als er zoveel mensen zijn die onvoldoende geld hebben om eten te kopen, dan zal dit met kleding niet anders zijn”, legt Tamara uit. Zelf wilde ze de handen ook weer uit de mouwen steken, nadat ze door omstandigheden enige tijd thuis had gezeten. Daarom bedacht ze het plan om een soort kledingbank te starten. Maar waar begin je als je zo’n plan hebt? Daarvoor hebben we in Berkelland “De Ideeëndokter”, Johan Godschalk vertegenwoordigd deze rol inmiddels al heel wat jaren in opdracht van de gemeente. Elke vrijdagmorgen houdt hij zijn Naoberfonds spreekuur op het gemeentehuis.

Paar maanden
Begin december heeft Tamara zich gemeld bij Johan, na een enthousiast gesprek vroeg ze de redactie van Nieuws uit Berkelland of zij een poll op de site konden plaats. Want de vraag was natuurlijk of er behoefte was aan zo’n kledingbank. Er kwamen vele reacties op het artikel dat online werd gepubliceerd, de boodschap was duidelijk: de volgers van Nieuws uit Berkelland vonden Tamara haar initiatief een welkome aanvulling. In de weken daarna bezocht Tamara elke vrijdag Johan Godschalk. “Tamara is iemand die dingen aanneemt en actief oppakt. Echt een type die direct vaart maakt”. Tamara wilde aanvankelijk een winkelpand huren in het centrum van Borculo. “Ik heb haar laten ontdekken hoe duur dat is”, zegt Johan. “Veel te duur dus”. Tamara zocht opnieuw contact met de redactie van Nieuws uit Berkelland of er een tweede artikel gewaagd kon worden aan haar idee. Dit keer met de vraag of iemand nog een geschikte ruimte wist. Die ruimte komt er uiteindelijk via Bertus Hesselink van de Protestantse Gemeente De Wijngaard, iemand uit het netwerk van Johan. “Ik werk ook voor de diaconie Rekken/Eibergen. Daar kwam ik Bertus tegen”. Tamara besloot op aanraden van Johan contact te zoeken met Bertus. Die was direct enthousiast en bood het pand aan het Muraltplein 33 om niet aan. “Het pand is van De Wijngaard en het idee van Tamara past precies bij ons. “Wij willen meer zijn dan alleen de kerk op zondagmorgen, hiermee laten we zien dat we midden in de maatschappij staan. Daarbij helpen we op deze manier mensen die het wat minder hebben”, zegt Bertus.

Voormalige Wereld Winkel
Veel Borculoërs zullen de nieuwe plek van “Het Weggeefhuus” kennen als de plek waar de Wereld Winkel ooit zat. Die is al even weg, maar het pand was altijd nog beschikbaar. “Het is niet groot, maar Tamara kan hier uitstekend mee uit de voeten. Ze heeft verder op in het pand nog een stukje opslag gekregen”, aldus Bertus. Johan bracht Tamara ook in contact met Louis Koopman van de Bedrijvenkring Berkelland. Louis assisteerde en adviseerde Tamara bij de opstart. Bijkomend voordeel was dat Louis zelf 35 jaar in de kledingbranche zat. De winkel is gezellig ingericht. Naast een balie vinden we er voornamelijk kleding. Van spijkerbroeken tot een T-shirts, maar er zijn ook schoenen, caps, BH’s, zwemkleding, horloges en sieraden. “Eigenlijk hebben we alles wat je kunt dragen”, zegt Tamara.

Naoberfonds
Johan Godschalk is Ideeëndokter en ondersteunt mensen die ideeën hebben die van maatschappelijke waarde zijn. Doel is dat mooie initiatieven uiteindelijk leiden tot aanvragen bij het Berkellands Naoberfonds. Het idee van Tamara is door dit fonds zeer positief beoordeeld. Tamara heeft daarom een op start subsidie gekregen waarmee “Het Weggeefhuus” nu geopend is. “Over een aantal maanden is ze wederom welkom bij de beoordelingscommissie, dan worden de eerste maanden geëvalueerd en kan Tamara aangeven of ze nog ergens hulp bij kan gebruiken”, zo legt Johan uit. Voor nu gaat Tamara eerst lekker aan de slag. Iedereen met een laag inkomen, een bijstandsuitkering  of iemand in de schuldsanering kan vanaf nu bij Tamara terecht. Ze is vier dagen in de week geopend in de ochtend uren. Mensen kunnen dan kleding komen halen. Uiteraard kan er ook kleding worden gebracht, mits deze schoon en heel is. Op dit moment heeft Tamara de zomerkleding in de winkel, maar alles is welkom. “Behalve de opslag in dit pand heb ik ook nog opslagruimte aangeboden gekregen bij Timmerfabriek Schepers in Borculo. Ik heb dus ruimte!”.

Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur.

 

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven