April doet wat hij wil: code geel vanwege herfstweer met buien, hagel en windstoten


BERKELLAND – Haal de regenjas en de plu maar tevoorschijn, want het lenteweer slaat vandaag om als een blad aan de boom. Weerinstituut KNMI heeft voor vanmiddag code geel afgegeven, omdat er stevige buien overtrekken met kans op hagel en zware windstoten. Berkeland is tussen 15.00 en 18.00 uur aan de beurt. Volop herfstweer op 15 april!
We begonnen de dag met op veel plekken zon. In de loop van de ochtend nam de bewolking toe en trok de zuidwestenwind flink aan. Het was een voorbode voor wat komen gaat. Het KNMI heeft code geel afgegeven omdat er van west naar oost een buienlijn over het land trekt en daarbij kan het even flink tekeer gaan. Het weerinstituut waarschuwt voor windstoten die met een sterkte van 75 tot 100 kilometer per uur over het land razen.

Zware avondspits?
Naar verwachting krijgt vooral het verkeer tijdens de avondspits te maken met overlast die wordt veroorzaakt door regen en zware windstoten. Ook worden er pittige onweersbuien verwacht waarbij het mogelijk hagelt, wat tot gladde wegen kan leiden. Fietsers en (vracht)auto’s met aanhangers moeten extra oppassen vanmiddag, zeggen de weerkundigen.

Ontwortelde bomen
Aan het eind van de middag trekken de stevigste buien over onze provincie. Daarbij kunnen bomen sneuvelen, meldt weerinstituut Weeronline. Door het zachte weer van de afgelopen tijd loopt de natuur voor en staan veel bomen nu al in het blad.

Vooruitzicht
Als de buienlijn de grens naar Duitsland oversteekt, is het niet meteen droog. Sterker nog: vanavond en vannacht blijft, verspreid over het land, de kans op felle buien met daarbij opnieuw zware windstoten bestaan. De weersomslag van vandaag is een voorbode voor de rest van de week met wisselvallig weer en flink lagere temperaturen. Tijdens een pittige bui kan de gevoelstemperatuur zomaar dalen tot richting het vriespunt. Wie dat koud vindt, kan de borst natmaken. En, uit voorzorg, ook de eenjarige zomerplanten naar binnen halen. Want woensdag overdag zien we, tussen de regenbuien door, af en toe een glimp van de zon. Het is dan met een graad of tien aan de frisse kant voor de tijd van het jaar. In de nacht naar donderdag klaart het op en zakt het kwik nog verder. Het wordt dan een graad of drie, boven de grond daalt het kwik zelfs tot dicht bij het vriespunt.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven