Europees geld brengt honderden ’traditionele luiken’ terug in Achterhoek


GELSELAAR/NEEDE – Honderden traditionele luiken zijn met Europees geld bij tientallen boerderijen in de Achterhoek vernieuwd of teruggeplaatst. Vorig jaar ging het project van start, de resultaten zijn nu van Olburgen tot Gelselaar en van Winterswijk tot Wehl te zien. Bij 43 verschillende deelnemers zijn ongeveer 450 traditionele luiken geplaatst of opgeknapt. Het gaat om traditionele houten luiken aan de buitenzijde van boerderijen. De Boerderijenstichting Achterhoek, initiatiefnemer van het project, vindt het van groot belang dat deze zichtbaar blijven: ‘Helaas zijn vele luiken verdwenen of in slechte staat van onderhoud, het is een kostenpost die niet iedereen kan of wil opbrengen. Luiken zijn echter beeldbepalend voor een streek, ze ademen een rijke historie en zijn belangrijk voor de inwoners en bezoekers met interesse voor cultuur.’

Overzicht
In totaal was er vanuit een LEADER-project, dat met Europees geld projecten in het landelijk gebied ondersteunt, een bedrag van 220.000 euro beschikbaar. Een overzicht van alle deelnemers is te vinden op de website van de Boerderijenstichting Achterhoek. Het project wordt in juni afgesloten met een afsluitende bijeenkomst.

Foto’s: Boerderijenstichting Achterhoek
Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven