Het bronsdepot van Eibergen

EIBERGEN – Als in 2023 de telefoon van archeoloog Norbert Eeltink gaat, wacht een verrassing op hem. Een inwoner van Berkelland vertelt de adviseur van Museum de Scheper in Eibergen iets aan het museum te willen schenken.

Keukenpapier
Na het telefoongesprek ontvangt Norbert een oude man met zijn vrouw en een boodschappentas in het museum. Uit de tas komt een kistje vol pakjes keukenpapier. Eén voor één pakt hij de pakjes uit. Het blijkt een compleet bronsdepot met sieraden en gebruiksvoorwerpen uit de late bronstijd (1100-800 v.Chr.). Een nationale topvondst. De vondst werd ongeveer twintig jaar geleden met de metaaldetector gedaan. In 2023 besluit de vinder dat die in een museum voor iedereen te zien moet zijn.

Locatie
Gezien de aard van de vondst, de wijze van begraven en de locatie, in een gebied met grafheuvels, is sprake van een offer. De uitzonderlijke waarde die de voorwerpen in de bronstijd hebben gehad, wijst op een persoon of familie met een hoge status én dat Eibergen in de bronstijd een plaats van betekenis moet zijn geweest

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven