Najama Voogd start advocatenkantoor in Neede

NEEDE – Sinds 1 maart heeft Neede er een nieuwe advocatenpraktijk bij, gespecialiseerd in bouwrecht en omgevingsrecht. Najama Voogd is een gedreven advocaat. Na haar rechtenstudie is ze vijf jaar werkzaam geweest in de advocatuur en keert nu terug naar haar dorp Neede.

Familie
Al op jonge leeftijd is Najama met haar familie in Neede komen wonen. Haar ouders bouwden hier een installatiebedrijf op, waartoe inmiddels ook haar broertje is toegetreden. Najama gaat rechten studeren in Tilburg. Na haar studie wil ze in eerste instantie niet aan de slag als advocaat. Ze gaat werken voor een adviesbureau, waarbij ze kwaliteitsdocumenten schrijft voor grote aanbestedingen in de bouw. Dit is een hectische baan, waar veel uren bij komen kijken om deadlines te halen. “Ik was soms dagen van zeven tot zeven bezig en veel van hetzelfde werk.” Hierdoor besloot Najama toch naar een advocatenkantoor te zoeken, gericht op bouwrecht.

Bouwrecht
Rechten is een breed begrip en kent vele richtingen. Voor Najama ligt haar interesse bij het bouwrecht en het omgevingsrecht. “Ik ben vooral geïnteresseerd in de techniek van de bouw.” Zo weet Najama bijvoorbeeld precies hoe je een brug moet bouwen of een weg moet asfalteren. Dit zorgt ervoor dat Najama goed kan communiceren tussen een cliënt en bijvoorbeeld een rechter. “Een rechter weet bijvoorbeeld niet hoe je een cv-ketel moet vervangen en een cliënt weet vaak niet de beste juridische aanpak.” Ik kan deze werelden goed naar elkaar vertalen.

Combineren
Het werkklimaat binnen een grote praktijk blijkt toch niet bij Najama te passen en ze besluit terug te keren naar Neede om haar eigen praktijk te openen. Nu ze haar eigen tijd kan plannen, kan ze haar werkzaamheden ook beter combineren met paardrijden. Naast advocaat is Najama namelijk ook op het hoogste niveau actief in de paardensport. “Internationale wedstrijden op Grand Prix-niveau zijn vaak verdeeld over meerdere dagen. Dit was vaak lastig te plannen toen ik nog niet voor mezelf werkte.” De kansen om door te groeien in de paardensport liggen er nu voor Najama en die wil ze dan ook niet laten schieten. “Ik ben goed in plannen, waardoor de combinatie tussen beide prima samen past.”

Bouwkundig advies
Zowel ondernemers als particulieren kunnen terecht bij Najama. Zo kan ze je bijstaan bij handhavingskwesties, bouwvergunningen, bemiddelen bij conflicten tussen buren, gebreken in een woning of bedrijfspand en de nieuwe Omgevingswet. Met name de Omgevingswet is momenteel erg actueel. Deze nieuwe wet is dit jaar ingegaan en voegt oude bestuursrechtelijke wetten samen. Omdat het een nieuwe wet is, zijn er nog veel zaken onduidelijk. “Het omgevingsrecht is momenteel erg in beweging, mijn advies is dan ook Ga niet zomaar aan de slag, maar laat eerst een check uitvoeren bij ons.” Najama is nu bezig om hierover straks cursussen te gaan geven. In haar vrije tijd is ze ook nog bezig met een proefschrift over circulair bouwen. “Ik vind de vernieuwingen hierin erg interessant. Nederland moet in 2050 circulair zijn, maar de wetgeving is nog niet zover.”

Regio
Hoewel iedereen bij Najama terecht kan, richt ze zich op dit moment voornamelijk op mensen en ondernemers in de regio. Doordat ze zelf uit de omgeving komt, kent ze de regio, de mensen en ook de lokale instanties goed. “Ik neem mijn cliënten graag mee in het hele proces. Ik probeer dan ook altijd vooraf een zo compleet mogelijk kostenplaatje te maken.” Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan haar kantoor aan de Hoonteweg 5 Neede, en zullen cliënten hier snel welkom zijn. Maar mensen kunnen natuurlijk nu ook al contact opnemen met Najama. “Door het soort werkzaamheden ben ik heel flexibel en kan dus ook gewoon op bezoek komen bij de cliënt.”

Tip:
“Stuur aan op vooroverleg met het bevoegd gezag, zoals bijvoorbeeld de gemeente.”
De Omgevingswet kent uitzondering op uitzondering op uitzondering. Om een inschatting te maken van (de tijdlijn van) uw project is het nodig om vooraf afspraken te maken over de procedure, participatie en reikwijdte van de aanvraag vereisten voor een omgevingsvergunning of een wijziging van het omgevingsplan. Kijk voor meer tips en blogs op www.najamavoogdadvocatuur.nl

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven