Nationale Herdenking oorlogsslachtoffers op zaterdag 4 mei in gemeente Berkelland

BERKELLAND – In heel Nederland waren we op zaterdag 4 mei om 20.00 uur 2 minuten stil. Traditioneel herdenken we dan de burgers en militairen van het Koninkrijk der Nederlanden, die waar ook ter wereld, zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties, maar ook bij vredesoperaties. De Dodenherdenking op 4 mei had dit jaar als thema ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

Stille tochten
De Nationale 4 mei-herdenking kreeg in de gemeente Berkelland gestalte door stille tochten naar oorlogsmonumenten en herdenkingsbijeenkomsten. Collegeleden waren namens de gemeente Berkelland aanwezig bij deze gelegenheden om kransen of bloemstukken te leggen bij de monumenten en toespraken te houden, waarin degenen worden herdacht, die hun leven gaven voor onze vrijheid en die van anderen op de wereld.

Stille tocht en herdenkingsbijeenkomst Borculo (fotoreportage door Jaime Lebbink) Belangstellenden konden zich vanaf 18.55 uur bij de RK-Kerk aan de Steenstraat in Borculo verzamelen voor de stille tocht. Deze voettocht vertrok om 19.10 uur en liep over de begraafplaats van de kerk en vervolgens via de Boomgaarden naar het oorlogsmonument aan de Burgemeester Bloemersstraat en het Indiëmonument in het Cycloonpark. In het Cycloonpark werd passende muziek gespeeld. Op de begraafplaats en bij de monumenten was er gelegenheid tot het leggen van bloemen. Burgemeester Joost van Oostrum legde namens de gemeente Berkelland een krans. Iets voor 20.00 uur bereikt de stoet de Algemene Begraafplaats aan de Deugenweerd. Hier werd bij de graven van de Engelse piloten 2 minuten stilte in acht genomen. Hierna werd het signaal Taptoe geblazen. Ook op deze plek was er gelegenheid tot het leggen van bloemen. 

Herdenkingsbijeenkomst
Aansluitend werd om 20.15 uur in de Joriskerk op het Muraltplein in Borculo een openbare herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven