Opening expositie spectaculaire vondst Eibergen

EIBERGEN – Eibergen heeft voortaan zijn ‘Stendhal-momentje’. Dat is dat je steil achterover slaat, bij het zien van ontroerende top-kunst. De Franse schrijver overkwam het toen hij Florence bezocht. En velen na hem. Maar nu in Eibergen dus. “Dat vertelde ik vanmiddag bij de onthulling van het ‘bronsdepot van Eibergen’, een mondiaal-relevante vondst van een groot aantal bronzen voorwerpen uit ongeveer 1000 (!) vóór Christus”. Zegt wethouder Arjen van Gijssel. “Toen we nog maar nét als mens in nederzettingen woonden, ons bestaan van jager-verzamelaar ingeruild voor het boerenleven. Ik laat hier een sieraad zien uit dit sensationele depot. Het is van zeldzaam glas en brons. Een van onze voorouders moet dit dus hebben gedragen 3000 jaar geleden. Het toont aan dat Eibergen toen al een belangrijke plaats moet zijn geweest, zo op de rand van het Winterswijkse-Aaltense plateau, uitkijkend over het Berkeldal. Brons kwam hier niet voor, dus er moeten toen al internationale handelsnetwerken zijn geweest dwars door Europa”.

Museum de Scheper
En dat allemaal in onze gemeente Berkelland, bij Museum de Scheper! “Ik ben ontzettend trots en heel benieuwd naar het nadere onderzoek. Het gaat vast internationale aandacht trekken”.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven