Verkiezingen Europees Parlement op 6 juni

BERKELLAND – Donderdag 6 juni 2024 vindt de Europese Parlementsverkiezing plaats. De Europese Parlementsverkiezingen vinden 1 keer in de 5 jaar plaats. Met uw stem kunt u direct invloed uitoefenen op de beslissingen van het Europees Parlement. U stemt op een kandidaat van een van de Nederlandse partijen die aan de Europese verkiezing deelneemt.

Let op: zonder identiteitsbewijs mag u niet stemmen
In de gemeente Berkelland is het mogelijk om in een willekeurig stembureau binnen de gemeente te stemmen. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee, bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit Nederland of ander EU-land. Voor deze stemming geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. U kunt zich ook identificeren met een verblijfsdocument.

Stemmen bij volmacht/iemand anders gaat voor u stemmen
Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen, dan kunt u iemand anders een volmacht verlenen. Op de achterzijde van de stempas kunt u de naam invullen van degene (gemachtigde) die voor u gaat stemmen. De gemachtigde kan iedereen zijn die in de gemeente Berkelland woont en ook een stempas voor deze stemming heeft ontvangen.Van belang is dat de gemachtigde niet meer dan 2 machtigingen heeft aangenomen en de volmachtstem gelijktijdig met de eigen stem uitbrengt. Het geven van een onderhandse machtiging op de achterzijde van de stempas kan tot en met de dag van de stemming zelf. De kiezer die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van een geldig identiteitsbewijs van uaan de voorzitter laten zien. Dat kan ook een goed leesbare afbeelding zijn op een smartphone of tablet. Voor deze stemming geldt dat het identiteitsdocument maximaal 5 jaar verlopen mag zijn. Een schriftelijke aanvraag moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 17.00 uurdoor de gemeente zijn ontvangen. De gemachtigde ontvangt daarna het volmachtbewijs en hoeft in dat geval geen kopie van uw identiteitsbewijs aan de voorzitter te laten zien.

Stempas kwijt of niet ontvangen
Zonder een stempas kunt u uw stem niet uitbrengen. Mocht u uw stempas kwijtraken of op uiterlijk 23 mei nog niet hebben ontvangen, dan kunt u een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente. Dit kan schriftelijk via www.gemeenteberkelland.nl/verkiezingen, uiterlijk maandag 3 juni 2024 tot 17.00 uur, of persoonlijk aan de balie van het gemeentehuis tot woensdag 5 juni 2024 tot 12.00 uur. Mocht u alsnog uw ‘oude’ stempas terugvinden dan kunt u daarmee niet stemmen, dat kan alleen met de nieuwe stempas. Neem bij het stemmen naast uw stempas ook een geldig identiteitsbewijs mee. U bent verplicht deze te tonen aan de voorzitter van het stembureau.

Informatie
Informatie over de verkiezingen is ook te vinden op www.gemeenteberkelland.nl/verkiezingen of op www.elkestemtelt.nl. Speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft ProDemos een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. In deze krant staat in begrijpelijke taal uitgelegd waar de verkiezing over gaat, hoe stemmen werkt en wat het Europees Parlement precies doet. U vindt de krant op www.prodemos.nl.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven