Wico wordt precies twee jaar vermist, maar is waarschijnlijk vermoord

BORCULO – Wico van Leeuwen is tuinman, vader van twee zoons en een dochter, en al precies twee jaar vermist. Op 17 mei 2022 werd de toen 48-jarige Wico voor het laatst gezien: sindsdien ontbreekt ieder spoor. De politie denkt dat de man uit Borculo niet meer leeft en door een misdrijf om het leven is gekomen. “De moeder zei tegen mij dat het beter is om te weten dat hij dood is, dan niet te weten waar hij nu is”, zei de openbaar aanklager bij een proformazitting in november vorig jaar. De politie gaat ervan uit dat Wico inderdaad dood is, maar zijn stoffelijk overschot is nog steeds niet gevonden. De verdachte zou zijn lichaam hebben verstopt, nadat hij Van Leeuwen van de trap afduwde en zijn keel doorsneed met een mes.

Terug naar het begin
Het is 16 mei 2022 als Van Leeuwen tuinonderhoud uitvoert bij een vaste klant in Neede. Zijn zoon vertelt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht dat zijn vader hier goed in was en gerespecteerd werd in de buurt. “Hij vond het ook leuk, het was echt zijn hobby.” Bij zijn klanten geeft Van Leeuwen aan dat hij een week later terugkomt om het werk af te maken.

Maar dat werk komt niet af, want een dag later gaat het mis. 17 mei 2022 is de laatste dag dat de Achterhoekse tuinman in levenden lijve is gezien. Hij is op bezoek bij een kennis in Borculo aan de Koningin Julianastraat. Hij gebruikt haar telefoon om iemand te bellen. Daarna vertrekt hij per fiets, naar eigen zeggen naar de Heerlijkheidsstraat. Daarna verdwijnt zijn spoor.

Geen spoor van Van Leeuwen
In juli wordt Van Leeuwen opgegeven als vermist. Een maand later komt er informatie binnen bij de politie waardoor zij rekening gaat houden met een misdrijf. In het half jaar dat volgt, zoekt de politie op meerdere locaties naar aanwijzingen. En naar Van Leeuwen zelf: een vijver in Eibergen en een bosgebied in Haarlo worden uitgekamd, maar agenten vinden geen spoor van Van Leeuwen.

Na de zoveelste zoektocht in de woning aan de Heerlijkheidsstraat looft het Openbaar Ministerie een beloning van 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot de vondst van Van Leeuwen. Het is dan inmiddels 14 februari 2023.

Niet meer in leven
Niet veel later volgt er een eerste aanhouding: een dan nog 28-jarige man uit Borculo. In de tussentijd doet de 15-jarige zoon van Van Leeuwen een oproep in Opsporing Verzocht: “Het gevoel dat mijn vader weg is, is zenuwbrekend. Ik heb nachten op bed gelegen. Vaak ook huilend met de gedachte in mijn hoofd, van: ‘waar zou hij zijn, zou hij er nog zijn?” De zoon vertelt dat de laatste paar keer dat hij contact met zijn vader had, het niet zo goed met Wico ging. Hij had last van mentale problemen, waaronder borderline. “Daardoor was zijn gevoel heel wisselvallig, wat voor mij raar was, maar voor hem waarschijnlijk ook.” In juni wordt er nog iemand aangehouden: een 49-jarige man uit Eibergen. Die blijkt uiteindelijk niets te maken te hebben met Wico’s vermissing en wordt weer vrijgelaten. De politie gaat er vanaf dat moment uit dat Van Leeuwen niet meer in leven is.

Van de trap geduwd en keel doorgesneden
Bij de proformazittingen in augustus en november 2023 wordt voor het eerst duidelijk wat de inmiddels 29-jarige verdachte, een dorpsgenoot van Van Leeuwen, gedaan zou hebben. Hij zou de tuinman van de trap hebben geduwd in de woning aan de Heerlijkheidsstraat in Borculo. Daarna zou hij zijn keel hebben doorgesneden met een mes.

“Daarnaast heeft de verdachte bij de politie verklaard dat hij betrokken is bij het wegmaken van het lichaam, maar hij geeft niet aan waar Wico is”, zei de openbaar aanklager destijds. Hij zou hem hebben verbrand, begraven en laten verdwijnen.

Strafzaak na vertraging weer verder

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak zou op 8 mei van dit jaar plaatsvinden, maar dat ging niet door. Gerald Roethof, een van de advocaten van de verdachte, is namelijk met ingang van 15 april vier weken geschorst door de tuchtrechter. Volgens de rechtbank is het recht op rechtsbijstand, door een advocaat naar keuze, een belangrijk recht in het kader van een eerlijk proces. Dus stemt de rechtbank in met een verzoek tot uitstel.
Intussen is de nieuwe datum voor de inhoudelijke behandeling bekend. Op 5 juli heeft de rechtbank zes uur uitgetrokken om een vervolg te geven aan de strafzaak. Of dan duidelijk wordt waar het stoffelijk overschot zich bevindt, is nog maar de vraag. Vooralsnog blijft Van Leeuwen, precies twee jaar na dato, officieel nog altijd vermist.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven