Zonnebloem-afdeling Geesteren/Gelselaar te gast bij Team Nijhof in de Kulsdom

GEESTEREN/GELSELAAR – Een delegatie van de Zonnebloem-afdeling Geesteren-Gelselaar was vrijdagmiddag 3 mei te gast bij Team Nijhof in de Kulsdom. Een medewerkster verzoekt de bezoekers even plaats te nemen in de kantine, waar zij allen een kop koffie aanbiedt. Ondertussen bracht zij telefonisch de heren Nijhof op de hoogte van het bezoek. De Zonnebloem-afdeling heeft dit bedrijf benaderd om het grote Lot van de Nationale Zonnebloem in ontvangst te nemen en zodoende de start van de loten verkoop een speciaal tintje mee te geven. De familie Nijhof, draagt de Zonnebloem een warm hart toe.

Paardenfokkerij
Henk Nijhof, senior kwam als eerste binnen en begon meteen te vertellen over de paardenfokkerij. Zo’n honderd jaar geleden werd de eerste steen gelegd door de vader van Henk senior, die toen alleen nog maar gericht was op trek- en werkpaarden, die hier alom op de boerenbedrijven werden gebruikt voor het boerenwerk. Intussen is ook Henk junior aangeschoven en hij verontschuldigt zijn zus Janet, die niet aanwezig kan zijn. Met zijn drieën vormen zij de directie van het bedrijf. Tijden veranderen en ook hier werden de bakens verzet want op de boerenbedrijven werden de paarden vervangen door trekkers die ingezet werden voor het werk en komen er meer sportpaarden voor in de plaats. Zo vertelt Henk senior.

Springruiters
En naarmate er meer bekendheid kwam door goede resultaten met springruiters door heel Nederland en later Europa en over gehele wereld groeide ook het bedrijf en krijgt de sportstal/fokkerijstal van Nijhof grote bekendheid. Waar eerst hoofdzakelijk de fokkerij(hengsten) de doelgroep was en de maanden maart tot juni de drukste tijd, vanwege de bevruchtingsperiode van de merries, die hun veulen in het voorjaar geworpen hebben, ligt nu zeker ook de druk bij alle sportpaarden en de productie van sperma; het gehele jaar door. Veulens, die hier op het bedrijf zijn grootgebracht en die klaar gestoomd worden voor de grote concours hippiques. Niet alleen in Nederland, maar ook de paarden reizen de gehele wereld over met het vliegtuig om onder het zadel van zeer geoefende ruiters hun beste kunnen te laten zien. Op de vraag of Henk senior ook overal naar toe is gereisd, antwoordt hij ontkennend. Weleens een keer, maar niet vaak.

Concoursen
Zeker ook omdat er goede resultaten met jong gefokte paarden worden behaald op diverse concoursen, door verschillende topruiters, weet men de weg te vinden naar de Kulsdom; Team Nijhof. Er worden diverse namen genoemd van hengsten die goede prestaties leverden waaronder Clinton. Zo vertellen de heren dat ze zelf onderhand ‘alles’ in huis hebben om al de werkzaamheden zo goed en vlot mogelijk te laten verlopen. Intussen is Henk junior naar de stallen gelopen om paard Ferdy, op te halen om een mooi plaatje te schieten. Dit is het meest winnende paard, twee keer deelname aan de Olympische Spelen (Hongkong en Calgary) en over de gehele wereld gereisd. Inmiddels 16 jaar en mag hier zijn oude dag slijten, dat heeft hij verdiend beamen beide heren en ze willen hem ook niet missen. Dit paard heeft ook model gestaan voor het kunstwerk dat langs de Nettelhorsterweg staat, ter hoogte van de afslag naar de Kulsdom/Team Nijhof.

Afscheid
Buiten voor de achtergevel overhandigt even later de voorzitter het lot aan Nijhof en zijn zoon, geflankeerd door paard Ferdy en enkele vrijwilligers Zonnebloem Geesteren-Gelselaar. Hoewel er nog veel te vertellen valt, neemt het Zonnebloem-bezoek toch afscheid van de heren Nijhof en danken hen voor de gastvrijheid en hun bijdrage in deze aanloop naar de lotenverkoop. Nog tot eind augustus kunnen de vrijwilligers aan de deur komen, om loten te verkopen. Elk lot kost 3 euro en hiervan gaat 2,25 euro naar de kas van de afdeling. Met deze bijdrage kan een kleine afdeling als die van Geesteren/Gelselaar dan weer een leuke middag organiseren voor de gasten.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven