Achterhoekse D66’ers breken met Berkellandse Han Boer

BERKELLAND – De zeven Achterhoekse D66-fracties breken met het Berkellandse raadslid voor die partij Han Boer. Zaterdag besloten ze dat in een bijeenkomst in Winterswijk. Ze hebben Boer ook gevraagd om zijn zetel in de Achterhoek Raad aan iemand anders te geven.

“Ik was er zeker bij gister. Er is natuurlijk heel wat gebeurd in Berkelland de afgelopen tijd. Wij als Achterhoekse D66’ers worden daar ook op aangesproken door anderen”, zegt Camiel Vanderhoeven van D66 Oude IJsselstreek. “Het gaat van grappig bedoelde opmerkingen tot serieuze kritische vragen. Dit is niet goed voor het beeld van D66 in de regio, daarom moesten we er iets mee.”

De lokale D66 fracties besloten hierop zelf om in te grijpen en zich niet te verschuilen achter wat de landelijke partij zou doen. Vanderhoeven: “D66 is geen partij zoals bijvoorbeeld de SP, bij die partij worden namelijk landelijk alles aangestuurd. Bij ons is dat niet het geval. Wij hebben als lokale partijen melding gemaakt bij het regiobestuur.”

Vanderhoeven wil niet te inhoudelijk ingaan op de politieke situatie in Berkelland: “Wij hebben het rapport niet gelezen, maar er zijn natuurlijk wel flinke aantijgingen. Daarnaast is er veel ophef ontstaan. Hoewel we het rapport niet gezien hebben, zien we wel het handelen van Boer in de raad, en hoe er daar over gesproken wordt.” Conclusie van het overleg met het regiobestuur is nu dus dat Boer zijn zetel in de Achterhoek Raad moet inleveren.

Boer heeft hiermee ingestemd. Hij wil ook niet dat de partij slachtoffer wordt van de politieke storm die rond hem is ontstaan. Boer zei eerder over het rapport dat het een ‘ondeugdelijk’ rapport was. Daarnaast zegt hij zich er niet in te herkennen, al erkent hij ‘wel eens een verkeerde grap te hebben gemaakt’.

Hoe zat het nu ook alweer met de politieke situatie in Berkelland waardoor de Achterhoekse D66’ers gebroken hebben met voormalig wethouder Boer. De Berkellandse politiek is al weken in de ban van een onderzoek naar de ‘angstcultuur’ binnen de ambtelijke organisatie. Hoewel zijn naam niet letterlijk wordt genoemd, gaat de beschuldigende vinger op basis van anonieme meldingen naar Han Boer.

Vervolgens belandde de Berkellandse politiek in een achtbaan. Een meerderheid van de raad in Berkelland heeft afgelopen week het vertrouwen in het college opgezegd. De wethouders Gerjan Teselink (VVD), Arjen van Gijssel (CDA) en Betsy Wormgoor (PvdA) legden de motie naast zich neer, waarna er een ontslagprocedure in werking werd gesteld. Die werd eveneens met 15 tegen 11 stemmen aangenomen.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven