Kabouterpad in Ruurlo bestaat 20 jaar 


RUURLO – Het Kabouterpad in Ruurlo viert dit jaar zijn 20-jarig jubileum. Destijds was het de eerste kinderroute en toen én nu nog steeds de meest succesvolste kinderroute in de Achterhoek, die naar schatting door duizenden kinderen is bewandeld. Ter gelegenheid van deze mijlpaal zijn alle kabouters, door onze vrijwilligers, vernieuwd en opnieuw geverfd in hun originele kabouteroutfit en een stralende glimlach. De onthulling van de vernieuwde route werd gevierd met de oorspronkelijke initiatiefnemers, waaronder; Edwin Kok toen Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (nu Achterhoek Toerisme), Jan ten Have destijds van Recreatieschap Achterhoek Liemers, Evelien van Dort kinder- en jeugdboekenauteur en schrijfster van het routeboekje “Op pad met Wouter Kabouter”, boswachter Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer, Bert van Zijtveld van de Heikamp en Gerrie Kettelerij destijds vanuit VVV Ruurlo. Gerrie heeft ook samen met haar man Bert Kettelerij de eerste originele palen gemaakt in 2004 en samen hebben zij al die tijd de route onderhouden.


Herinnerngen

Edwin Kok deelt zijn herinneringen: ‘Het Kabouterpad oversteeg direct zijn eigen succes. De eerste zending kaboutermutsen was in no time uitverkocht. Meters stof en een grote groep vrijwilligers met naaimachines konden niet voldoen aan de vraag. Er stonden zelfs kinderen te wachten tot er weer een muts klaar was. Iedereen was blij toen het schip met de nieuwe lading mutsen in de haven stond. Toen wisten we, dit komt goed!’. Kok vervolgt: ‘We kregen geregeld quasi boze ouders die namens de kinderen klaagden over het zoveelste kinderfeestje waar de kabouterroute alweer op het programma stond.’


Boom

‘Een kind stapt door de kabouterpoort, een stam van een echte boom, het grote bomenbos in. Een magisch moment, dicht bij de kabouters. Het verhaal “Op pad met Wouter Kabouter” met de doe opdrachten bij ieder kabouterpaaltje, nodigt uit om te beleven,’ vertelt Evelien. ‘Hoe mooi, de volgende kabouter(paaltje) wacht op je! Van ouders krijg ik vaak positieve reacties en kabouterblije foto’s, daar word ik ook weer blij van.’ In haar 20-jarige bestaan heeft het Kabouterpad veel erkenning gekregen, waaronder de uitreiking van de Klasbak trofee door Toon Naber, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, tijdens de Tour Culinair. Het pad heeft zelfs internationale bekendheid verworven en is nu ook in het Duits beschikbaar.

Vernieuwingen
Met de vernieuwde route hoopt men niet alleen het succes van de afgelopen 20 jaar te vieren, maar ook een nieuwe generatie te inspireren om te genieten van het Kabouterpad. “Het Kabouterpad blijft een unieke en geliefde ervaring voor zowel kinderen als volwassenen, en we zijn trots op de impact die het heeft gemaakt”. De Kaboutermutsen en het kabouterboekje “Op pad met Wouter Kabouter” zijn te koop bij VVV Ruurlo en bij de Heikamp. Het pad is het gehele jaar door te wandelen bij de Heikamp in Ruurlo.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven