KunstKring Ruurlo organiseert Latijns-Amerikaans zomerconcert

RUURLO – In de tuin van Pannenkoekenboerderij De Heikamp kan men op zaterdag 20 juli genieten van meeslepende Cubaanse klanken, vertolkt door het Estudiantina Ensemble. Een acht señores sterk muziekensemble, dat de traditie van de oorspronkelijke Estudiantina-orkesten uit Cuba levend houdt. De Heikamp is gelegen aan de Hengeloseweg 2 in Ruurlo. Het concert begint om 20.30 uur.

Groepen
De oorspronkelijke Estudiantina-orkesten bestonden uit studenten die in de uniformen van hun universiteit optraden. Ze bespeelden twee gitaren, twee tres-en (een tres is een dubbel besnaard gitaar-achtig instrument), contrabas of marimbula, kleine barok pauken en twee leadzangers die kleine percussie-instrumenten bespeelden. De groepen speelden op straten, pleinen en in cafés voor geld en voor hun lol. Bij de Estudiantina-orkesten kwamen verschillende muzikale culturen samen: Spaanse liedkunst, Afrikaanse ritmiek en Franse hofmuziek. Na de glorietijd in de eerste helft van de twintigste eeuw werd de Estudiantina-traditie langzamerhand vervangen door de salsa-orkesten. Deze richtten zich meer op de populaire danscultuur. Het Nederlandse Estudiantina Ensemble heeft sinds de oprichting veel opgetreden, eerst alleen in Nederland op festivals en salsa dansfeesten. Wat het ensemble zo uniek maakt is dat het compromisloos vasthoudt aan het concept: ze spelen Cubaanse muziek van bijna een eeuw geleden op oorspronkelijke wijze en in een authentieke bezetting.

Internationale erkenning
De eerste internationale erkenning kreeg de groep van het muzikale moederland Cuba dat Estudiantina uitnodigde om op het Festival Pepe Sanchez in Santiago de Cuba in 2007 te komen spelen. In de jaren die volgden groeide de internationale belangstelling voor het ensemble, vooral vanuit het Verre Oosten. Verschillende tournees door China en Maleisië waren het gevolg. In de zomer van 2014 was de band een van de hoofdacts op het grootste jazzfestival van zuidoost Europa, Nisville in Servië. In 2015 volgden tournees door Slovenië en Suriname. In het seizoen 2014/2015 vond de eerste ‘officiële’ theatertournee plaats die het ensemble langs ruim twintig enthousiaste Nederlandse theaterzalen voerde.

Informatie
Estudiantina in Ruurlo Estudiantina heeft in Ruurlo bij het KasteelTuin Festival, in het Kulturhus en bij voormalig hotel-restaurant de Tuinkamer opgetreden. Kaarten kosten 16,50 euro zijn verkrijgbaar via www.kunstkringruurlo.nl/concerten en aan de kassa bij de Heikamp op 20 juli. Voor meer informatie over het Estudiantina Ensemble kan men kijken op de website van het orkest.

 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven