Meerderheid raad stuurt drie wethouders weg, college Berkelland valt

BERKELLAND – Een meerderheid van de raad in Berkelland heeft het vertrouwen in het college opgezegd. De wethouders Gerjan Teselink (VVD), Arjen van Gijssel (CDA) en Betsy Wormgoor (PvdA) legden de motie naast zich neer, waarna er een ontslagprocedure in werking werd gesteld. Die werd eveneens met 15 tegen 11 stemmen aangenomen, waardoor de drie bewuste wethouders woensdagmorgen vroeg naar huis zijn gestuurd.

De drie wethouders gingen tijdens de vorige raadsvergadering staan om hun steun te betuigen aan de organisatie, net zoals de fracties van PvdA, CDA en GroenLInks. Een actie als gevolg van het onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag binnen het ambtelijk apparaat van Berkelland.

Daarbij ging de beschuldigende vinger nadrukkelijk naar oud-wethouder en huidig fractievoorzitter Han Boer van D66. Die ontkende de aantijgingen, zei dat er geen klacht tegen hem was ingediend en overwoog na een tegenonderzoek aangiftes tegen de onderzoeker van het rapport en burgemeester Joost van Oostrum.

‘We voelen ons niet meer veilig’
De fracties van BBB, OBL en GB zegden dinsdagavond het vertrouwen in het college op, doordat de bovengenoemde drie wethouders gingen staan. Die actie werd gezien als een poging Boer onderuit te halen. “Dit openlijk benoemen van een raadslid kan iedereen zo maar treffen. Ieder onschuldig raadslid kan dit overkomen. Wij voelen ons niet meer veilig. Dat is een reden om een motie van wantrouwen uit te spreken tegen de wethouders die twee weken geleden zijn gaan staan”, verklaarde raadslid Evelien Daalwijk namens de drie partijen. D66-wethouder Hans van der Noordt bleef twee weken geleden zitten.

De motie van de drie oppositiepartijen werd gesteund door de coalitiepartijen D66 en VVD, waardoor het doek viel voor het college. Met als gevolg zelfs het gedwongen vertrek van de drie bewuste wethouders Teselink, Van Gijssel en Wormgoor.

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven