Primeur: apen en 7 nieuwe diersoorten bij Hof van Eckberge


EIBERGEN – In de meest recente aflevering van de ‘Hof van Eckberge Podcast’ werden 4 nieuwe dieren toegevoegd aan de lijst met Zuid-Amerikaanse soorten. De bouw van het nieuwe themagebied in het park vordert gestaag, waarbij enkele dieren reeds onderdak hebben gevonden in de recent afgeronde binnenverblijven. Het gebied opent – naar verwachting – in het najaar van 2024 met minimaal 7 nieuwe diersoorten. In de nabije toekomst wordt die lijst wellicht verder uitgebreid, aldus het management van het park.

Samenwerking met EAZA en Europese fokprogramma’s
De nieuwe soorten werden niet willekeurig geselecteerd. Onder andere in samenwerking met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) – een Europees samenwerkingsverband tussen ruim 300 dierentuinen – werd een selectie gemaakt van dieren die een bijdrage leveren aan de instandhouding van soorten én die passen binnen de boodschap die het park in het nieuwe gebied wil uitdragen. Er wordt onder andere gefocust op ‘agroforestry’, waarbij bijvoorbeeld koffieplantages tussen bestaande natuur gerund worden, zónder bomenkap en bedreiging van leefgebieden. Enkele soorten zijn zelfs aangesloten bij een Europees fokprogramma,  zodat een reserve populatie van een bedreigde soort in stand kan worden gehouden.

Primeur in de regio: een apensoort
Één van de nieuwe soorten is de Springtamarin. Een kleine apensoort die enkel voorkomt in het Amazone regenwoud in en rond Peru en het daar moeilijk heeft in de natuur. De soort is op slechts één andere locatie te zien in Nederland: dierenpark Artis in Amsterdam. Er wordt aansluiting gezocht met een stichting in Peru die zich inzet voor de bescherming van de soort, waarin Hof van Eckberge een directe fysieke bijdrage gaat leveren. ”We willen bezoekers niet alleen een belangrijke boodschap meegeven, maar ook laten zien dat we zélf onze bijdrage leveren aan de natuur. Deze waardevolle samenwerking is één van de belangrijke projecten die we gaan oppakken.” – aldus het management van Hof van Eckberge. Naast de bescherming van de apensoort wordt waarschijnlijk ook bijgedragen aan de isolatie van stroomkabels in Zuid-Amerika, zoals Tim Reimes – bioloog bij Hof van Eckberge – vermeldde in één van de voorgaande afleveringen van de podcast.

Gifkikkers en slangen
Andere soorten die door het park worden toegevoegd zijn gifkikkers, tuinboa’s en een groene leguaan. De leguaan is één van de grootste hagedissen ter wereld en de tuinboa een kleurrijke grote slang. In een eerdere aflevering werden gordeldieren, tamandua’s – een bijzondere boommiereneter – en de grootste vogelspin ter wereld onthuld. Een aantal soorten zijn op slechts enkele plekken in Nederland te zien en worden op unieke wijze gecombineerd in een verblijf. ”Dat is niet alleen een kopie van de situatie in de natuur, maar zorgt ook voor extra verrijking voor de dieren. Ook voor onze gasten ontstaat er zo meer dynamiek en interesse, zodat we onze boodschap nog beter kunnen overbrengen.” – aldus Reimes. De bouw loopt op schema, echter houdt het park een slag om de arm door geen specifieke openingsdatum te noemen. De complexiteit en uitgebreide thematisering zijn een uitdaging, omdat het park alle werkzaamheden en ontwerpen zelf realiseert.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven