Euforie ver te zoeken, maar Berkelland heeft weer een volledig college


BERKELLAND – Berkelland heeft weer een compleet college. Arjen Van Gijssel, Gerjan Teselink en Betsy Wormgoor werden drie weken geleden weggestuurd omdat ze niet meer met een specifiek raadslid wilden samenwerken, maar ze zijn dinsdagavond herbenoemd. De lijmpoging lijkt daarmee voorzichtig gelukt, maar burgemeester Joost van Oostrum is nog niet bepaald in juichstemming.

“Ik denk dat er nog heel veel werk ligt, dat bleek ook wel in de raadsvergadering van vandaag (dinsdag, red.)”, aldus Van Oostrum, die zijn college drie weken geleden uit elkaar zag vallen. “Er zal flink gewerkt moeten worden aan onderling vertrouwen tussen raadsleden, organisatie, college én inwoners.” Onder het politieke conflict ligt een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. De pijlen richten zich daarin op een oud-wethouder, die inmiddels D66-raadslid is. Drie wethouders wilden volgens een meerderheid van de raad niet meer met hem samenwerken, dat was reden voor vijf partijen om het vertrouwen op te zeggen. Ondertussen is de politieke wereld veranderd in de plattelandsgemeente, zijn er eenpitters ontstaan en zijn twee raadsleden van mening veranderd. Daardoor konden de wethouders Wormgoor (PvdA), Teselink (VVD) en Van Gijssel (CDA) terug in functie komen, ook omdat ze een brief hebben verstuurd aan de raad waarin ze uitspreken met álle raadsleden samen te willen werken. Op camera reageren wilden de drie dinsdagavond niet, van een euforische stemming was ook absoluut geen sprake na de herinstallatie.

Raadsakkoord?
Hoe nu verder is de vraag, want de coalitie tussen CDA, PvdA, VVD en D66 lijkt geklapt. VVD-fractievoorzitter Marcellino Kropman heeft daar een idee bij: “Ik heb aangegeven dat wij een raadsbreed akkoord willen hebben. Dat betekent een raadsakkoord. De vorm is voor ons niet belangrijk. Het is wel belangrijk dat we resultaat boeken. Wat er ook uitkomt, moeten we met elkaar zorgen dat Berkelland goed bestuurd wordt.”

Bezuinigingen
De raad heeft het in ere herstelde college met een nota ook een opdracht meegegeven: het komen met bezuinigingen richting 2026. “Dat zullen we als college sowieso moeten uitvoeren”, zegt burgemeester Van Oostrum. Of hij toe is aan de zomervakantie? “De afgelopen drie weken waren wat zwaarder dan normaal, maar ik denk dat iedereen wel uitkijkt naar vakantie. Dat doe ik dus ook.”

Door REGIO8

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven