Start houtoogst in Boswachterij Ruurlo


RUURLO – Vanaf eind juli start Staatsbosbeheer met de houtoogst in het noordelijk deel van Boswachterij Ruurlo. Dit is een multifunctioneel bos waar recreatie, cultuurhistorie en natuurbescherming samengaan met houtproductie. De werkzaamheden kunnen lokaal  leiden tot minder goed begaanbare wandelpaden. Als je meer wilt weten over de houtoogst en hoe het bos beheerd wordt, ben je van harte welkom op een excursie met de boswachter. De excursies vinden plaats op woensdag 24 juli, donderdag 22 augustus en dinsdag 10 september om 16:00 in de bossen van Ruurlo. Opgeven is nodig via [email protected]

Multifunctioneel bos
In Boswachterij Ruurlo zorgt Staatsbosbeheer voor een gevarieerd bos en beschermt daarbij de planten en dieren. Tegelijk biedt Staatsbosbeheer recreanten de mogelijkheid om het bos en de historie van Ruurlo te beleven en het bos produceert hout. Er wordt kleinschalig en duurzaam bosbeheer uitgevoerd, om al deze doelen te bereiken. Of en hoe er houtoogst plaatsvind, is afhankelijk van de groeiplek, het type bos en de doelstelling voor de toekomst. Staatsbosbeheer kiest zorgvuldig welke bomen we kappen. Het bosbeheer draagt het FSC-keurmerk. Er wordt nooit meer hout geoogst dan er bijgroeit. Het bos blijft bos.

Dunnen en verjongen
De houtoogst bestaat uit het dunnen en verjongen van het bos. Bij dunnen worden bomen gekapt om naburige gewenste bomen meer licht en groeiruimte te geven. Dit kunnen bomen zijn van hoge houtkwaliteit, met specifieke natuurwaarde of opvallende vormen die bezoekers kunnen waarderen. Verjongen creëert open ruimtes waar licht op de bosbodem valt, wat de kieming van zaden bevordert en zowel bestaande als aangeplante jonge boompjes de kans geeft om te groeien. Zo ontstaat een bos met variatie in leeftijd, boomsoorten en structuur. Wat er met de gekapte bomen gebeurt, is afhankelijk van de soort en kwaliteit. Staatsbosbeheer zoekt voor het hout uit het bos een zo hoogwaardig mogelijke afzet zodat het hout wordt verwerkt in producten die zo lang mogelijk meegaan.

Wat merkt u als bezoeker?
Het zagen vindt plaats met een oogstmachine en met de kettingzaag. De stammen worden opgestapeld langs paden. Tijdens de werkzaamheden in het bos zullen wegen en paden veelal opengesteld blijven, een enkele keer wordt een pad tijdelijk afgesloten  voor de veiligheid. Mocht er schade aan paden optreden tijdens de werkzaamheden, dan zal deze naderhand hersteld worden.

Excursie
Voor mensen die vragen hebben of meer willen weten over de werkzaamheden, organiseert Staatsbosbeheer excursies op woensdag 24 juli, donderdag 22 augustus en dinsdag 10 september. Alle excursies starten om 16:00 uur. Aanmelden is nodig en kan door een e-mail te sturen naar [email protected]. De precieze startlocatie wordt te zijner tijd doorgegeven via de mail!

Meer informatie en vragen
Meer informatie is te lezen op het blog www.boswachtersblog.nl/achterhoek/2024/07/10/houtoogst-in-boswachterij-ruurlo-2024/ of www.staatsbosbeheer.nl/wat-we-doen/bos-beheren/. Of neem contact op met ons via [email protected]

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven