
EIBERGEN – Grand Plaza Eibergen, een geliefd Aziatisch buffetrestaurant aan de Haaksbergseweg, trekt aan de bel. Door nieuwe regelgeving van het UWV is het voor Aziatische horecazaken vrijwel onmogelijk geworden om gespecialiseerde koks van buiten Europa aan te nemen. “Als deze regels blijven bestaan, komt het voortbestaan van onze keuken – en daarmee onze zaak – ernstig in gevaar,” aldus de eigenaars van Grand Plaza. De impact is groot: in de afgelopen jaren zijn al meer dan 600 Aziatische restaurants in Nederland gesloten Grand Plaza, dat bekendstaat om zijn authentieke gerechten en gastvrije sfeer, vreest dat ook zij binnenkort hun deuren moeten sluiten als er geen verandering komt.
Petitie: Red de Aziatische horeca
Om aandacht te vragen voor deze nijpende situatie, ondersteunt Grand Plaza de landelijke petitie “Zonder kok, geen wok”. Deze petitie roept de overheid op om de zogeheten koksregeling – ook wel het “Wokakkoord” genoemd – opnieuw in te voeren. Deze regeling maakte het mogelijk om gespecialiseerde koks uit landen als China, Thailand en Indonesië aan te trekken, omdat hun unieke kooktechnieken en recepten niet zomaar te vervangen zijn.
Om aandacht te vragen voor deze nijpende situatie, ondersteunt Grand Plaza de landelijke petitie “Zonder kok, geen wok”. Deze petitie roept de overheid op om de zogeheten koksregeling – ook wel het “Wokakkoord” genoemd – opnieuw in te voeren. Deze regeling maakte het mogelijk om gespecialiseerde koks uit landen als China, Thailand en Indonesië aan te trekken, omdat hun unieke kooktechnieken en recepten niet zomaar te vervangen zijn.
Cultureel erfgoed onder druk
De Aziatische keuken is al decennialang een vast onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Gerechten als nasi goreng, babi pangang en dimsum zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In 2020 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs erkend als officieel Nederlands immaterieel erfgoed “Wij zijn méér dan een restaurant,” zegt het team van Grand Plaza. “We zijn een ontmoetingsplek, een stukje cultuur, een familiebedrijf. Maar zonder gespecialiseerde koks kunnen we onze kwaliteit en traditie niet voortzetten.”
De Aziatische keuken is al decennialang een vast onderdeel van de Nederlandse eetcultuur. Gerechten als nasi goreng, babi pangang en dimsum zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. In 2020 werd de Chinees-Indische restaurantcultuur zelfs erkend als officieel Nederlands immaterieel erfgoed “Wij zijn méér dan een restaurant,” zegt het team van Grand Plaza. “We zijn een ontmoetingsplek, een stukje cultuur, een familiebedrijf. Maar zonder gespecialiseerde koks kunnen we onze kwaliteit en traditie niet voortzetten.”
Teken de petitie
Grand Plaza roept haar gasten en de inwoners van Eibergen en omstreken op om de petitie te ondertekenen en zo een krachtig signaal af te geven aan de politiek.
👉 Teken de petitie via: https://geenkokgeenwok.petities.nl
(let op: je krijgt daarna een mail die je nog moet bevestigen) “Samen kunnen we ervoor zorgen dat authentieke Aziatische keukens behouden blijven voor toekomstige generaties”.
2 gedachten over “Grand Plaza Eibergen luidt de noodklok: “Zonder kok, geen wok””
Er is een goede reden waarom je de petitie juist niet moet tekenen: gezien het misbruik wat er door de restaurants van de regeling werd gemaakt: https://www.ad.nl/politiek/hoe-de-overheid-mensensmokkel-en-uitbuiting-in-de-hand-werkte-het-falen-van-het-wokakkoord~a573dec6/
maak er maar een pizzeria of shoarmatent van..koks zat