
EIBERGEN – Ruim 1,5 jaar werd er gebouwd aan een 700m2 grote themazone in het Achterhoekse dierenpark. Intussen hebben de beloofde 9 diersoorten hun intrede gedaan, zijn de laatste details aangebracht en is het gebied vanaf aanstaande woensdag (28 mei) voor alle bezoekers geopend. Een feestelijk moment! Het in 2012 geopende belevingspark ontving in 2020 haar officiële dierentuinvergunning: het startschot voor een verdere professionalisering en uitbreiding van deze pijler in het bedrijf. Hoewel er verschillende kleine en grote vernieuwingen hebben plaatsgevonden, realiseerde het park niet eerder een uitbreiding op deze schaal: “We zijn uiteraard apetrots dat we een dergelijke investering in ons park kunnen openen. Na onze Adventuregolfbaan in 2023 is dit een mooie nieuwe stap in de groei van ons park. Het is belangrijk om niet alleen te blijven vernieuwen, maar daarbij ook je maatschappelijke bijdrage in acht te nemen. We vinden het ontzettend gaaf dat we die doelen met elkaar hebben kunnen combineren in dit project!” – Maarten Reimes, eigenaar van Hof van Eckberge. Hof van Eckberge presenteert vier nieuwe dierenverblijven, die voor bezoekers te zien zijn vanuit kleurrijke Amazone-huisjes. Er is volop aandacht besteed aan aankleding en thematisatie, zodat bezoekers zich daadwerkelijk in Peruaanse sferen wanen. Verschillende interactieve elementen, waaronder een ‘Rainforest Experience’ zorgen voor extra beleving én bewustwording bij bezoekers.

Bijdragen aan soort- en natuurbehoud
De moderne dierentuin speelt anno 2025 een belangrijke rol in het beschermen van diersoorten en natuur. Tim Reimes, Bioloog bij Hof van Eckberge: ”Dierentuinen zijn meer dan alleen een dagje uit en spelen een essentiële rol in soort- en natuurbehoud. In het wild zijn er tal van bedreigingen die unieke diersoorten in gevaar brengen. Als dierentuin draag je bij aan het beschermen van deze natuur, maar richt je je ook op het overbrengen van deze boodschap op je bezoekers. In Novo Mundo – de naam van het themagebied – komen bezoekers daarom alles te weten over de diersoorten uit Peru, de bedreigingen die zij doorstaan én hoe bezoekers zelf een bijdrage kunnen leveren in de bescherming van dier en natuur. Er is tevens de mogelijkheid om een rechtstreekse donatie te doen voor drie projecten die we met ons park ondersteunen.”

Het park presenteert vanaf woensdag onder andere tamandua’s (boommiereneters), gordeldieren, springtamarins (apen) en een luiaard. Daarnaast staan bezoekers oog in oog met de grootste spin ter wereld, tuinboa’s, gifkikkers, kolenbranderschildpadden en harlekijnara’s. Er wordt samengewerkt met verschillende Europese dierentuinen, waaruit de dieren veelal afkomstig zijn. In het geval van de luiaard, tamandua en springtamarins wordt zelfs deelgenomen aan een Europees Soortbehoudsprogramma (EEP), dat reservepopulaties in dierentuinen reguleert.

Bedenken, ontwerpen en bouwen
De realisatie van Novo Mundo vond plaats in eigen beheer. Er werd ruim 3 jaar gewerkt aan het bedenken, ontwerpen en bouwen van de uitbreiding. “Novo Mundo is meer dan alleen een dierentuinuitbreiding, er staat een compleet Peruaans dorp in ons park! We hebben een doorloopgebied gerealiseerd met interactieve ruimtes, kleurrijke doorkijkjes, tropische beplanting, tal van leuke details en bijpassende omgevingsgeluiden. Een tijdrovend proces, maar door zelf de regie te behouden en niet te besparen op de afwerking kunnen we onze bezoekers een prachtige toevoeging presenteren!” – Ivo Asschert, ontwerper van het gebied. Novo Mundo is – passend bij de strategie van het park – rolstoeltoegankelijk ontworpen en voorzien van verharde paden.

Unieke combinaties van diersoorten
In het grootste verblijf wordt een combinatie van diersoorten gepresenteerd die nergens anders in Europa te zien is: gordeldieren, tamandua’s én een luiaard. ”De interactie tussen de dieren is voor zowel de dieren als de bezoekers heel bijzonder. Het biedt extra verrijking en laat een natuurlijke situatie zien, gezien de dieren elkaar ook in het wild geregeld tegenkomen.” – Bioloog Tim. De dieren krijgen in Hof van Eckberge een open buitenverblijf, een unieke situatie in het Nederlandse dierentuinlandschap: ”In ons ontwerp wilden we veel klimruimte voor de dieren creëren, net als in de natuur. De Tamandua’s en Luiaards kunnen daardoor tot wel 5 meter hoogte klimmen in ons park!”

Ook de andere diersoorten worden in combinatieverblijven gepresenteerd. Zo delen de apen hun verblijf met kolenbranderschildpadden en leven de gifkikkers samen met slangen. Alle diersoorten zijn vanaf 28 mei voor bezoekers te zien in Hof van Eckberge. Het park opent die dag om 12:00 uur haar deuren.
