Opvanglocatie jonge vluchtelingen in Rekken wordt voortgezet en uitgebreid

REKKEN – De gemeente Berkelland gaat na een periode van monitoring en een uitgebreid evaluatietraject akkoord met voortzetting en uitbreiding van de COA-locatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV). De locatie aan de Panovenweg 14 in Rekken wordt met 8 jaar voortgezet tot 13 oktober 2033 en wordt uitgebreid tot maximaal 50-80 opvangplaatsen. Burgemeester Joost van Oostrum: “Sinds 13 oktober 2023 zijn er 44 jongeren woonachtig in Rekken. Samen met een beheergroep hebben we constant de vinger aan de pols gehouden en ook uitgebreid het eerste jaar geëvalueerd. Het college concludeert dat de opvang een vervolg kan krijgen en uitgebreid mag worden naar maximaal 50-80 opvangplaatsen. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden dat er aanvullende beheermaatregelen worden vastgelegd op het gebied van de verkeersveiligheid, communicatie en een systeem van melding en afhandeling van klachten en incidenten.”

 

Monitoring
Bij de start van de opvang zijn afspraken gemaakt met COA en met de DorpsCoöperatie Rekken (DCR). In de Bestuursovereenkomst met COA en het Convenant met COA en de DorpsCoöperatie Rekken (DCR) was opgenomen dat een beheergroep met behulp van een onafhankelijk deskundig bureau beheermaatregelen zou monitoren gericht op veiligheid en leefbaarheid. De beheergroep bestaat uit omwonenden, politie, COA, gemeente en andere stakeholders. De advisering en procesbegeleiding werd uitgevoerd door het onafhankelijke Bureau Beke voor veiligheid en leefbaarheid.

Evaluatie
De evaluatie heeft geresulteerd in een brief van de onafhankelijk voorzitter en de leden van de beheergroep. Hierin is aangegeven dat het alleen mogelijk is om een advies voor de toekomst te geven met soms tegenstrijdige argumenten. De beheergroep waardeert de samenwerking en ziet zowel successen als verbeterpunten. Gevraagd wordt rekening te houden met zowel de objectieve feiten als de gevoelens en zorgen in de buurt.

 

Reacties
Ook is advies uitgebracht over de voortzetting van de opvanglocatie door de DCR, politie, aangrenzende instelling Trajectum, het Natuurbad Rekken, Buurtbusvereniging E-R-H en de internationale school ISK van het Staringcollege (Stichting Portuur). De DorpsCoöperatie Rekken houdt vast aan haar advies van oktober 2022. Deze zijn niet anders dan in het algemeen in de gemeente worden gezien. De reacties van andere stakeholders zijn overwegend positief.

 

Onderzoek en advies Bureau Beke
Bureau Beke heeft onderzoek verricht en een advies voor de toekomst van de AMV-locatie opgesteld. Hierin wordt onder andere aangegeven dat het belangrijk is te streven naar zoveel mogelijk veiligheid en leefbaarheid. Volgens Beke kan dit door de juiste preventieve maatregelen en een goed meld- en afhandelingsproces van klachten/incidenten. Bureau Beke ziet geen directe aanleiding om de opvang voor 44 AMV-ers te sluiten. Wel zijn aanvullende beheermaatregelen nodig. Dan is er voldoende fundament voor uitbreiding naar maximaal 80 AMV-ers.

Verantwoordelijkheid en wettelijke verplichting
De geconstateerde feitelijke cijfers en omstandigheden geven voor het college geen aanleiding om het primaire verzoek van COA (opvang 50-80 AMV-ers voor 10 jaar) te weigeren. Hierbij speelt mee dat er een maatschappelijke verantwoordelijkheid is en een wettelijke verplichting om te voldoen aan het Verdeelbesluit van de minister. Meer informatie over nieuwkomers in Berkelland is te vinden op de website: www.gemeenteberkelland.nl/nieuwkomers of COA – Rekken – Panovenweg | www.coa.nl

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven