REKKEN – Ook Rekken vierde op Bevrijdingsdag 80 jaar vrijheid. Ruim 80 personen kwamen in de Antonius bijeen om de door Eetcafé Rekken gekookte Vrijheidsmaaltijd te nuttigen. Geholpen door een deels jeugdige bediening, want samen eten verbindt.
Verzetsslachtoffer
Marianne Blaauboer introduceerde spreker Bertus te Raa. De voorzitter van Museum de Scheper vertelde aan de hand van een Van Dale woordenboek uit de jaren ’60 wat vrijheid – specifiek de vrijheid van drukpers – voor hem betekent. Het is het grondrecht om gevoelens en gedachten openbaar of kenbaar te maken. De Duitse bezetter schafte deze persvrijheid af, wat leidde tot de oprichting van illegale kranten. In Eibergen werdenin de drukkerij van de familie Heinen tijdens de oorlog een aantal edities van de illegale verzetskrant Trouw gedrukt. Henk Heinen, de jongste telg van het gezin, speelde hierbij een cruciale rol. Dit hield grote risico’s in. In 1944 werd Henk gearresteerd en door de Duitsers geëxecuteerd vanwege zijn verzetsactiviteiten. ‘Vrijheid is het waard om opofferingen voor te doen’, aldus de vermoorde Amerikaanse predikant Martin Luther King. Aan ons om mensen als Henk als eerbetoon te herdenken.
Geen lawaaisoep
Vooraf aan Bertus verhaal werd een korte film vertoond van net na de bevrijding, waarop het Rekkense corso te zien was. Op de eettafels lag voor ieder een placemat met steekwoorden hoe je elkaar beter kon leren kennen, want er waren opvallend veel nieuwkomers. Verder lag er op elke tafel een setje van twaalf hulpvragen rond de persoonlijke beleving van (on)vrijheid. Bij de gezellige vrijheidsmaaltijd in 2020 was de geserveerde soep dun. Nu werd als reactie daarop, een zeer rijk gevulde soepaangeboden, sommigen lieten zich wel tot drie keer toe opscheppen. Met daarbij vers brood, kruidenboter, tapenade en pesto. De vaste keukenbrigade van Eetcafé Rekken was druk in de weer, enthousiast geassisteerd door een aantal jeugdige Rekkenaren. Want of je het nu letterlijk of figuurlijk neemt, voor vrijheid moet je werken!
Juni Het volgend diner is op dinsdag 3 juni 2025 in de Antonius. Inloop vanaf 17.30, maaltijd om 18.00 uur. Wilt u iemand die binding heeft met Rekken verrassen óf verleiden tot een proefdiner? Bij Alie Sieben, tel. 0545–43 1656 of via [email protected] kunt u een dinerbon bestellen. (PvdV)