Tien jaar een open deur voor minder eenzaamheid

NEEDE – Bijna tien jaar geleden, om precies te zijn op donderdag 21 mei 2015, opende het Inloophuis Neede voor het eerst haar deuren. Bedoeld als een laagdrempelige plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en een luisterend oor wordt geboden. Die eerste ochtend waren er vier gasten. Tegenwoordig bezoeken gemiddeld dertien gasten wekelijks de inloopochtend in de grote zaal van Het Achterhuis, achter de rooms-katholieke kerk aan de Borculoseweg 43 in Neede. Het initiatief voor een inloophuis in Neede kwam van pastoraal werker Simon Nagelmaeker van de toenmalige St. Paulusparochie. Hij zag in het nieuwe Achterhuis (gebouwd in 2010) een prachtige plek om diaconale activiteiten te organiseren. Een inloopvoorziening zou in Neede in een duidelijke behoefte voorzien, zo was de verwachting. Om met potentiële bezoekers in contact te komen, zijn contacten gelegd met o.a. het VoorMekaarTeam, de ouderenbonden en de andere kerken in Neede.
Praatje
Uit gesprekken met het VoorMekaarTeam bleek dat er in Neede nog geen goede laagdrempelige voorziening was waar mensen terecht konden voor een praatje, spelletje etc.
Er werden vrijwilligers geworven voor de rol als gastheer/gastvrouw in het inloophuis. Zo’n vrijwilliger is geen hulpverlener, maar brengt wel zijn/haar levenservaring mee, biedt een luisterend oor en kan waar nodig gasten de weg wijzen naar passende hulpverlening. Het inloophuis wilde aanvullend zijn op bestaande sociale activiteiten in Neede (zoals wandelgroepen, kaartclubs, etc.). Daarom viel de keuze op de donderdagochtend voor de wekelijke inloop. Als logo voor het inloophuis is gekozen voor het logo van de St. Paulusparochie (een regenboog), maar met een eigen ondertitel: “omdat de ander er is”. Dat moet namelijk voor mensen dé reden zijn om het inloophuis te bezoeken. Niet omdat het er warm is en de koffie gratis is, maar om andere mensen te ontmoeten en zo het eigen sociale netwerk te vergroten.
Drempel
Bij veel mensen is er schroom om een inloophuis te bezoeken. Gelukkig merken de mensen die eenmaal over de drempel zijn gekomen dat er een gezellige en ontspannen sfeer heerst in het inloophuis. Maar die eerste stap zetten, dat blijft een uitdaging. Er wordt tijdens de inloopochtend veel gepraat, maar ook is het mogelijk om met elkaar een spelletje te doen, zoals rummikub of sjoelen. Twee keer per maand is er na de inloopochtend een broodmaaltijd. Samen eten versterkt de sociale contacten en is gezellig en gezond. Verder organiseert het inloophuis in de zomer

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven