Bomen kleuren bruin na explosie en gifwolk bij Friesland Campina, hoe komt dat?

BORCULO – Mannen in witte pakken inspecteren mogelijk verontreinigde grond in Borculo na de explosie bij melkfabriek Friesland Campina. Twee stoffen veroorzaakten een chemische reactie en oranje gifwolken. Nu kleuren enkele bomen bij het terrein helemaal bruin. Hoe komt dat?
Grote oranje wolken doemden op 4 juli op in de lucht boven Borculo. Het was een onheilspellend schouwspel. Inwoners ontvingen een NL-alert met uitroepteken: ‘Ga naar binnen! Sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit.’ De tank waarin een chemische reactie was ontstaan, ontplofte.
Van de plek des onheils zelf kun je niet heel veel zien. Je moet echt overal tussendoor loeren en dan kun je zien dat er achterop het terrein van de melkfabriek een grote ravage is.

Waterschap wil situatie weten
Het terrein van de fabriek ligt pal naast de Berkel. Er staat een afzetting. Achter de hekken tussen de Berkel en de fabriek staat een rij bomen die inmiddels een herfstkleur heeft gekregen. “We weten niet waardoor dat komt, dat zijn we aan het onderzoeken”, zegt Jan-Willem ter Avest, woordvoerder van de fabriek.

Nog een veel onduidelijk
Waterschap Rijn en IJssel is ook betrokken omdat het schap eigenaar is van de Berkel: “We moeten weten of er effecten zijn op de kwaliteit van water en bodem in en om de Berkel”, zegt een woordvoerder.
“We zijn heel veel dingen aan het onderzoeken”, vertelt hij verder. Aan de overkant van de provinciale weg lopen mannen in witte pakken. Ze staan op de locatie waar het deksel van de tank vrijdagavond terechtkwam. “We hebben al wat onderzoek gedaan en het blijkt dat de zuurgraad aan de hoge kant is”, zegt hij. Of de bomen oranje kleuren vanwege de explosie of bodemverontreiniging wordt onderzocht. Daarom wordt een deel van de grond afgegraven. Zowel buiten de fabriek als in de fabriek lopen onderzoeken: “We moeten alle installaties in de fabriek nakijken.” Het fabrieksterrein bestaat uit twee fabrieken. De fabriek waar melkpoeder wordt geproduceerd ligt stil. We werken met man en macht om alles in kaart te brengen en te kijken hoe groot de schade is.”


Oorzaak
De explosie van vrijdagavond is veroorzaakt doordat zoutzuur en salpeterzuur met elkaar in aanraking zijn gekomen. “Hoe dat kon gebeuren, weten we nog niet”, stelt Ter Avest. “Allerlei instanties zijn betrokken om hiernaar te kijken. We moeten kijken wat er is gebeurd en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Vier omwonenden meldden zich met zorgen over hun moestuin of agrarische grond. Friesland Campina gaat hun land onderzoeken.

Verontreiniging stoppen
Afgelopen weekend was het waterschap ook al betrokken. “Ons belang was dat de verontreiniging niet verder het gebied in zou gaan”, zegt de woordvoerder. “Wij hebben het bedrijf daarom geadviseerd om het rioolstelsel op hun terrein af te sluiten en het afvalwater op te vangen in een buffer.” Daarnaast zijn putten op het terrein afgesloten en zijn er dammetjes geplaatst in de slootjes die vanaf de fabriek naar de Berkel lopen. Op deze manier kon de verontreiniging zich niet verspreiden. Of de fabriek op korte termijn weer kan draaien is de vraag. “Als we de inspecties gedaan hebben, moet alles schoongemaakt worden en daarna kan het weer langzaam opgestart worden. Het is niet zo dat we op een knop drukken en dat dan alles weer werkt.” Over het schadebedrag heeft het bedrijf geen idee.

 

Door Omroep Gelderland

Deel dit artikel:

1 gedachte over “Bomen kleuren bruin na explosie en gifwolk bij Friesland Campina, hoe komt dat?”

  1. Hoe het komt dat bomen en struiken zijn aangetast is niet zo moeilijk.
    Bij het mengen van salpeterzuur en zoutzuur ontstaat ondermeer chloorgas.
    Chloorgas heeft net als vloeibaar chloor een sterk oxicderende werking en dus worden bomen en struiken bruin.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven