BORCULO – De inwoners van Borculo en omgeving worden nog bijgepraat over het incident bij Friesland Campina op 4 juli. Bij de vestiging in Borculo ontsnapte een giftige wolk met salpeterzuur en zoutzuur. Burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland heeft tijdens de laatste raadsvergadering toegezegd dat er een informatieavond komt. Van Oostrum wil eerst alle onderzoeken door onder meer de omgevingsdienst Arnhem en het waterschap afwachten, voordat hij met een verklaring naar buiten treedt. Dat geldt ook voor de ophef die is ontstaan over het versturen van een NL-alert. Niet alle inwoners van de gemeente kregen die, omdat de wolk alleen richting Geesteren en Gelselaar dreef. Daar kregen de inwoners wel een NL-alert. “Dat willen we ook uitleggen, hoe een NL-alert werkt”, aldus de burgemeester. De Provincie Gelderland heeft inmiddels een dringend advies afgegeven om niet te zwemmen in de Berkel, omdat de gifwolk mogelijk in de rivier is neergedaald.
Lochem
LochemGroen!, een politieke partij in Lochem, heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college in Lochem, of er een rampenplan klaarligt, omdat de vestiging van Friesland Campina in Lochem in 2017 en 2018 betrokken was bij soortgelijke incidenten. “We moeten voorkomen dat pas wordt gehandeld als het misgaat. Onze vragen zijn niet bedoeld om paniek te zaaien, maar juist om voorbereid te zijn en inwoners, natuur en hulpdiensten te beschermen,” aldus fractielid Karen IJssels van LochemGroen!. Bij het incident in Borculo kwamen giftige dampen vrij, vermoedelijk door een menselijke fout bij het mengen van gevaarlijke stoffen als salpeterzuur en zoutzuur, zegt LochemGroen!. De hulpdiensten schaalden op naar GRIP 2 en waarschuwden de omgeving. Eerder deden zich ook op andere locaties van Friesland Campina incidenten voor, waaronder in Bedum, Veghel en Steenderen, aldus het persbericht.
Tegen de stad aan
De partij benadrukt het belang van realistische oefeningen, onafhankelijke inspectie én transparante communicatie richting inwoners. “We hebben gezien wat er in Borculo misging. Dat moeten we in Lochem vóór zijn”, zegt IJssels. “Zeker nu de fabriek is uitgebreid en letterlijk tegen de stad aan ligt, moeten we als overheid alles op alles zetten om risico’s te minimaliseren.”
2 gedachten over “Informatieavond in Borculo over incident met gifwolk, vragen in Lochem”
Geesteren en Gelselaar?? Haarlo en Neede was zul je bedoelen. Het was WZW wind.
Waarom staan we nog steeds zware industrie toe zo dicht bij woonwijken?
BORCULO / LOCHEM – Het recente incident bij FrieslandCampina in Borculo, waarbij giftige dampen van salpeterzuur en zoutzuur vrijkwamen, roept opnieuw urgente vragen op: waarom blijven overheden toestaan dat chemisch risicovolle bedrijven direct naast woonwijken opereren?
In Borculo ontsnapte op 4 juli een giftige wolk. De rookwolk dreef richting Geesteren en Gelselaar. Alleen dáár ontvingen bewoners een NL-alert. Maar de onzekerheid en onrust in de hele regio is groot. Burgemeester Joost van Oostrum kondigde een informatieavond aan, maar wacht eerst de onderzoeken van de omgevingsdienst en het waterschap af.
Ook elders in de regio klinken zorgen. In Lochem stelt politieke partij LochemGroen! schriftelijke vragen aan het college. Zij willen weten of er een rampenplan klaarligt, nu de FrieslandCampina-fabriek in Lochem vlak tegen de stad aan ligt en in het verleden (2017, 2018) betrokken was bij vergelijkbare incidenten. “We moeten niet achteraf reageren,” stelt fractielid Karen IJssels. “We moeten nú handelen om inwoners, natuur en hulpdiensten te beschermen.”
LochemGroen! vraagt zich af waarom er telkens opnieuw vergunningen worden verleend of fabrieken worden uitgebreid op bestaande locaties dicht bij woonwijken. In plaats van oude fabrieken telkens te verbouwen, is het volgens de partij tijd om te denken aan nieuwe, veilige locaties — bijvoorbeeld op afstand van woonkernen, in het buitengebied.
“Zet die fabrieken tussen de weilanden, dan zetten ze de koeien er maar omheen,” aldus een bezorgde inwoner. De partij benadrukt dat deze zorgen geen paniekzaaierij zijn, maar oproepen tot preventie, transparantie en realistische risico-inschatting.
FrieslandCampina heeft ook op andere locaties (Bedum, Veghel, Steenderen) incidenten gekend, wat volgens LochemGroen! onderstreept dat strikte controle en onafhankelijk toezicht cruciaal zijn.
Het is tijd dat gemeentes, provincies en het Rijk serieus nadenken over de plaats van industrie in relatie tot leefbaarheid en veiligheid. De vraag die in Borculo en Lochem steeds luider klinkt: hoeveel waarschuwingen zijn er nog nodig voor er echt iets verandert?