De grillworst van Boenders is terug: een ode aan vakmanschap, vriendschap en de smaak van Eibergen

EIBERGEN – Het is een comeback die niemand had durven dromen: de beroemde grillworst van Keurslager Boenders is terug. Dankzij voormalig eigenaar Gerwin Starink en oud-medewerker Maarten Reith kunnen liefhebbers uit Eibergen en de wijde regio weer genieten van de smaak die jarenlang een begrip was. Toen Slagerij Boenders begin dit jaar sloot, dacht Gerwin: “Ik raak nooit meer een mes aan.” De grillworst leek voorgoed verdwenen. Maar het product dat generaties Eibergenaren heeft gesmaakt, liet zich niet zomaar uitwissen.

Van Boenders naar Bode-Boenders
Gerwin en Aleid kijken met trots terug op hun tijd bij Boenders. “We hebben altijd goeie mensen aan het werk gehad,” zegt Gerwin. Eén van hen is Maarten Reith, die al op zijn veertiende bij Boenders begon. Toen de slagerij sloot, nam Maarten op advies van Gerwin contact op met Marc Koekenberg, Keurslager in Hengelo. Daar werkt hij nu met net zo veel plezier als eerder bij Boenders. Maarten, met een echte ondernemersgeest, begon grillworst van Koekenberg te verkopen in zijn omgeving. Maar toen Jelle Holkers, een fijn proevende klant van Boenders én tegenwoordig collega van Gerwin bij Baks Logistiek in Borculo, de worst proefde, wist hij het meteen: “Dit is niet de Boenders-worst.” Gerwin besloot: “Ik wil de worst wel maken. Doen we op zaterdagochtend.” Maarten was direct enthousiast. Hij richtte het bedrijf Bode-Boenders Grillworst en Zo op. ‘Bode’ is Maartens huisnaam in Rietmolen en zijn bijnaam bij Boenders, waar destijds twee Maartens werkten, dus werd Maarten Reith ‘Bode’, om verwarring te voorkomen.

Een nieuwe thuis voor een vertrouwde smaak
Op een maandagmorgen ging Gerwin langs bij Dennis en Monique Meijer, eigenaren van Harry’s Snackcounter in Eibergen. “De grillworst wordt gemist,” zei Dennis. “Maarten en ik hebben een idee.” Was Gerwin zijn antwoord. En zo geschiedde: sinds vier weken is de grillworst van Boenders weer verkrijgbaar bij Harry’s Snackcounter. De comeback vond plaats tijdens het optreden van Racoon in het Openluchttheater Eibergen, waar Harry’s Snackcounter de catering verzorgde. De grillworst werd daar verkocht om te laten weten: hij is terug! De volgende ochtend was de hele voorraad binnen 38 minuten uitverkocht.

Een product van de mensen, voor de mensen
Gerwin en Maarten plannen het maken van de grillworst zelf in. Op een locatie in Eibergen produceren ze in overleg de worst, soms wel 800 kilo in één keer. De reacties zijn unaniem positief. “Mooi dat Gerwin het wil doen, dat het terug is in Eibergen,” klinkt het overal. Dit is de echte grillworst. Voor wie online een patatje bestelt bij Harry’s Snackcounter: de grillworst kan gewoon mee besteld worden. Ouders sturen hun kinderen eropuit om grillworsten te halen. Het is een speciaal product met een rijke geschiedenis.

Een speciaalproduct verdient een speciaal thuis
Boenders was een echte speciaalzaak. Daarom zochten Gerwin en Maarten een verkooppunt met de juiste uitstraling en fanatieke eigenaren. Die vonden ze in Harry’s Snackcounter.

De grillworst leeft voort in herinneringen
Tijdens de zaterdagochtend dat wij bij Harry’s Snackcounter zitten met Gerwin, Maarten, Dennis en Monique om dit artikel voor te bereiden, komen klanten af en aan. Onno van Gelderen haalt zoals elke week zijn grillworst. “Iedereen heeft hem gemist,” zegt hij. “Van heinde en verre komen ze. Eén van deze worsten gaat naar een kennis in Hengelo.” Ook Roy Hassink, een bekende Needenaar, komt speciaal langs. “Ik was bij Bakker Bart en zag de reclame van de grillworst nog op het raam staan bij de voormalige slagerij van Boenders,” vertelt hij. “Toen ik op Facebook las dat de grillworst weer verkrijgbaar was, ben ik meteen gegaan.” Roy heeft nostalgische herinneringen: “Als kleine jongen kreeg ik altijd een plakje mee. Ik ben ermee opgegroeid.”

Een ode aan de mensen van Boenders
Gerwin benadrukt dat alle medewerkers van KeurslagerBoenders door de jaren heen hebben bijgedragen aan het succes van de grillworst. “Dit is absoluut een ode aan hen,” zegt hij. “Zij hebben het product groot gemaakt.” En de prijs? “Bijna drie muntjes,” lacht Gerwin. “In de horeca geven mensen met gemak drie drankjes weg. Dan moet je dit toch ook overhebben voor zo’n lekkere worst?”

De grillworst is terug. En daarmee een stukje Eibergen.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven