Eerste schaatsers betreden natuurijs

BERKELLAND – Ook in Berkelland heeft het schaatsvirus toegeslagen. Na een zeer koude nacht konden de schaatsen zaterdag ondergebonden worden. Op diverse ijsbanen werden door de schaatsliefhebbers baantjes getrokken. Maar niet alleen op de ijsbanen was het druk. De eerste schaatsers maakten ook gebruik van het natuurijs. Zoals de natuurvijver langs de Borculoseweg in Eibergen.

Fotograaf Han te Hennepe trof langs de Borculoseweg een groep enthousiaste jongeren aan. Al dagen zijn de jeugdige ‘keurmeesters’ het ijs aan het controleren. Zaterdag was het dan zo ver, Anna Bloemberg, Cato Markerink, Tjark en Janne ten Barge en Luuk Starink waren de eerste schaatsers die op de vijver hun rondjes maakten.

Zaterdagmorgen zijn de ijsbanen in de Holterhoek en in Beltrum opengegaan. In Beltrum heeft de brandweer van Borculo een stuk grond naast het ACBTA-terrein onder water laten lopen. Harry Overkamp die verantwoordelijk is voor de ijsbaan in Holterhoek heeft de baan zaterdagmiddag geopend voor het publiek.

Inwoners uit Borculo en Haarlo kunnen alvast hun schaatsen van zolder halen waarschijnlijk gaan de ijsbanen daar zondag open. Neede moet nog even wachten het ijs is nog te dun, de Needse ijsclub hoopt dat de baan maandag of dinsdag open gaat.

Het is nog een raadsel of Ruurlo dit jaar een ijsbaan krijgt. De Ruurlose ijsclub liet zaterdagavond weten dat er nog geen goedkeuring is gegeven door de Staten om op een nieuwe plek te starten. De oude ijsbaan wordt nu gebruikt voor industrie. Vorig jaar heeft Bennie Wassink zijn nek uitgestoken. Maar zijn plannen om een ijsbaan aan te leggen – aan de Wildenborscheweg – werd hem heel moeilijk gemaakt door sabotage.

“Dit jaar ga ik niet meer aan de slag op mijn perceel. Vorig jaar heb ik veel moeite gedaan. Via deze weg wil ik de inwoners van Ruurlo bedanken die mij deze maand gebeld hebben met de vraag of ik weer ga beginnen. Het leeft dus wel in Ruurlo. Mijn menig is dat de ijsclub te weinig doet om de plannen te versnellen of naar alternatieven te kijken”, aldus Wassink.

Gelukkig kan er in Ruurlo nog wel geschaatst worden rondom het kasteel, dat gebeurde begin dit jaar ook. Zie film uit het archief:

 
Door: Nadi Zoetebier

De redactie van Nieuwsuitberkelland is benieuwd op welke plekken in Berkelland er nog meer geschaatst kan worden. Ook willen wij graag horen waar u zaterdag en zondag bent geweest. Leuke foto’s zijn ook welkom. Ze krijgen dan een plekje op deze site. Plaats hieronder een reactie. Foto’s kunt u sturen naar [email protected].

[nggallery id=870]

 

Deel dit artikel:

4 gedachten over “Eerste schaatsers betreden natuurijs”

  1. Gert van der Mast

    Als voorzitter van de ijsclub Ruurlo wil ik graag reageren op het artikel van gisteren. In de eerste plaats wil ik melden dat onze plannen nu al jaren hinder ondervinden van de (door de gemeente afgewezen) bezwaren die een paar mensen hebben ingediend tegen onze nieuwe ijsbaan aan de Wiersseweg. Hun angst voor een volkstuintjes-complex en de wens van de in het artikel genoemde agrarier om juist dat perceel voor zich zelf in bezit te krijgen, wordt over de rug van de ruurlose schaatsers gevoerd.Het geleuter over sabotage van een door hem en bezwaarmakers aangelegde mislukte ijsbaan moet ook maar eens uit de wereld. Vul eens een afwasbak tot de rand met water en houdt hem scheef. Inderdaad het water loopt er op de lage kant uit. Dat is nu precies wat er daar gebeurd is met dit verschil dat het land en de opgeploegde wal al scheef lag en het water er dus op het laagste punt uit liep en daarbij dat gat nog verder uitspoelde. Geen sabotage dus, maar gebrek aan kennis (nu zeg ik het netjes). Diens verhaal indertijd over een dreigtelefoontje ook nog maar even behandelen: Ieder dreigtelefoontje is eenvoudig te herleiden. Waarom is dat niet geprobeerd? Was het wel waar? Nu naar het heden. Onze leden worden op dit moment via een nieuwsbrief geinformeerd over de stand van zaken. Ik zal deze nieuwsbrief ook naar de media sturen. We zijn er ook dit jaar intensief mee bezig geweest de aanleg te realiseren maar door het gegeven dat er bezwaar is gemaakt (archeologie!) is die toestemming nog steeds niet afgegeven. Met dank aan diezelfde bezwaarmakers ……….Inmiddels hebben we wel toestemming gevraagd en gekregen om een tijdelijke baan elders in Ruurlo in te richten. Deze wordt volgende week gereed gemaakt.

  2. Goed bedoeld van de Hr Wassink.
    De ijsclub had hier op in moeten springen en Wassink de helpende hand moeten bieden,dan had de ruurlose jeugd teminste kunnen schaatsen..Naar mijn idee is het bestuur van de ijsclub te laks en kan zij niet met de situatie omgaan.

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven