Waterschap Rijn & IJssel kapt illegaal Berkellandse bomen

BERKELLAND – Raadslid Hans Pelle (PvdA) werd op 3 maart opgebeld door Borculose inwoners aan de Berkel. Er werden bomen gekapt, eiken wel te verstaan. Bij navraag door de inwoners aan de kappers of er wel een vergunning was voor het kappen van deze bomen, was het antwoord “ja, en alles is in overleg met de buurt gedaan.” De buurt wist echter van niks, reden voor hen om aan de bel te trekken. Pelle is vaker uitgesproken tegenstander van bomenkap gebleken en het is aldus niet vreemd dat inwoners juist dit raadslid wisten te vinden. De Eibergenaar is een ronde gaan maken bij buurtbewoners, maar niemand leek ergens iets vanaf te weten. Dat de eiken ziek zouden zijn, zoals de medewerkers van Waterschap Rijn & IJssel beweerden, leek een ieder twijfelachtig.

Uit contact met de ambtelijke organisatie bleek dat niemand op het gemeentehuis iets afwist van een eventuele bomenkap door het Waterschap. Pelle stelde daarom dezelfde dag nog schriftelijke vragen (hier te lezen). De antwoorden die afgelopen donderdag werden gepubliceerd spreken inderdaad van een illegale bomenkap door het Waterschap Rijn & IJssel. De gemeente schrijft: “Het waterschap heeft geen omgevingsvergunning aangevraagd. Onze normale procedure is met de overtreder afspraken te maken over herstel door bijvoorbeeld herplant. We maken daarom ook afspraken met het waterschap over herplant en herstel van het landschapselement.”

Deel dit artikel:

13 gedachten over “Waterschap Rijn & IJssel kapt illegaal Berkellandse bomen”

  1. Uw verhaal klopt op een aantal punten absoluut niet. Ik meng mij niet in de discussie vergunning of niet. Feit is dat met mij en mijn buurman uitvoerig overleg is gepleegd. En de meeste bomen zijn geen eiken, maar in zeer slechte staat verkerende esdoorns. Op 25 februari werd de kap plotseling stilgelegd. Helaas want men was bijna klaar naast ons huis. Nu is het een puinhoop want het waterschap kon niets meer doen. Na mijn ingezonden brief in de Tubantia van woensdag jongstleden heb ik mondeling contact gehad met de heer Pelle en gisteren nog met de heer Wormgoor van Gemeentebelangen. Hij toonde mij – 48 uur na de kap van de gemeente zelf nota bene, niet door het waterschap! – de troep die men had achtergelaten na kap van de gemeente zelf op het fietspad dat loopt van de brug Lochemseweg naar de heer Rudolfstraat. Foto’s die ik een dag eerder al op mijn Facebook pagina had geplaatst! Hoe noem je zo iets ook alweer: boter op je hoofd? Of: de pot verwijt de ketel…
    Herman Koopman, Markerichter 88

  2. Het is niet van deze tijd om bomen te kappen .en zeker niet door de droge zomers . 2 derde van de de nieuwe aanplant haalt de eerste droge zomer niet .

  3. Henny Hogemans

    Jeetje, wat een brutaliteit, met andere woorden, weg is weg, de herrie doorstaan we wel?

  4. De Heer Pelle spoort niet als hij tegen Boom kap is waarom loopt hij dan op klompen.

  5. Ik snap nX van het waterschap, ook nX van gemeente Berkelland en helemaal nX van Hans Pelle!

    Waarom bemoeit Hans Pelle zich ermee? Zorg er maar voor dat wij geen vele zonneparken en torenhoge windmolens in Berkelland gaan krijgen en dat de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen heel fors omlaag gaan, dan doe je nog wat nuttigs voor onze lokale gemeenschap, Hans.

    Waarom hoor je niemand over bevers die in Nederland vele bomen omzagen of spechten die gaten in de boom hakken terwijl de waardeloze bomenverordening in Berkelland van het kapbeleid een onuitvoerbaar drama heeft gemaakt.

    Gemeente Berkelland is zelf schuldig met wanbeleid; kappen

    Dode en zieke bomen moeten altijd gratis gekapt kunnen worden zonder vergunning en kosten. In Berkelland staan er nog bomen genoeg en als we niet uitkijken staan straks tussen die vele bomen ook vele windmolens van 240 meter hoog en zonneparken van vele hectares breed.

  6. Ooit schreef ik eens een stukkie over gevaarlijke houten palen(bomen) die geveld werden door verstandelijk beperkten van de hacron EN ER IS NOG NIX VERANDERD!!!!!!!

  7. Dit gaat toch voornamelijk over een x aantal In zeer slechte staat verkerende Esdoorns ??.

  8. Beste Piet en W,
    Het is mooi dat jullie een mening hebben, maar door het niet volledig uitten van jullie namen, er dus niet 100%=vooruit durven te komen. Ik wel en nodig jullie van harte uit om met mij in contact te treden. Kom op, wees een kerel en bel me en kom op voor jouw mening. 06-10726383

  9. De kettingzaag zaag maakt overuren
    Overal waar je rijd zijn tig bomen omgezaagd en bossen uitgedund dat je met een blinddoek rond kunt lopen zonder ereen te raken.
    Dagelijks komen hier vrachtwagens vol met bomen hier langs ons huis heen.
    Er zou een miljoen bomen gepland worden maar er worden
    Maby wel 2 miljoen omgezaagd.
    Men kijkt naar de boeren als het om stikstof gaat terwijl de overheid elke smoes verzint om zoveel mogelijk bomen om te zagen terwijl die juist het stikstof uit de lucht halen.
    Ga zo door 👍

  10. Henk Saaltink

    Het waterschap acht zich een bijna onaantastbaar orgaan, beschermt door hun (wettelijke) positie. Al jaren met hen in overleg over een oplossing van een probleem over een watergang. Hun eerste strategie: aan het lijntje houden en niet betrokken bij de burger. Hadden we niet nog meer van dit soort diensten….bv. de belastingdienst?

  11. Wat ik vooral op de foto’s zie, zijn Essen.
    Deze bomen zijn aangetast met de essentaksterfte.
    Dus het is een goede reden om ze te kappen.
    Daarbij zijn het zogenaamde “singels” waarin voornamelijk struikvormers horen te staan.
    In de jaren 60-70 hebben ze de fout gemaakt om er te veel bomen te planten.

  12. Bemoei mij niet politiek. Maar het valt op dat er ontzettend veel bomen gekapt worden Zie in Geesteren de Sprakelberg, ooit een echt bos. Nu alleen nog maar een groepje bomen en zelfs daar wordt in gekapt. Hier zie je echt door de bomen het “bos” niet meer

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven