Eibergse organisaties woedend om verbieden Achterhoek Rally 

EIBERGEN – Alle vertegenwoordigers van de overkoepelende ondernemersorganisaties in Eibergen hebben verontwaardigd gereageerd op het niet doorgaan van de Achterhoek Rally. Thijs Luiken van de EOV, Madelon Kuijk van Ondernemend Eibergen, Peter Stoverink van de BVBE en Henk Nijhof van Ondernemend Eibergen & Eibergen beweegt koken bijna van woede. “Door een paar geitenwollen sokken figuren gaat zo’n geweldig evenement voor onze regio niet door, dan kan toch niet waar zijn”. Zegt Peter Stoverink. De succesvolle Eibergse ondernemer heeft geen goed woord over voor het besluit. “Ik heb heel veel klanten uitgenodigd om de rally te komen meemaken in Eibergen en had al van alles gehuurd. Dit kan ik nu allemaal afzeggen. Wat moeten we toch met een gemeentebestuur in Berkelland dat zo onbetrouwbaar is. Ik vraag me als ondernemer echt af of ik nog wel goed zit in deze gemeente”.

Afstand nog nooit zo groot
Stoverink is niet de enige die teleurgesteld is. “Voor onze ondernemers was dit een evenement met veel potentie. Veel van hen hadden al van alles ingekocht. Daar kan nu een dikke streep door”. Zegt Thijs Luiken. “De rally is een prachtige affiche met uitstraling waarbij wij ons landelijk hadden kunnen profileren”.  Madelon Kuijk kan er zelf over mee praten, zij had zelfs een aantal boekingen afgezegd om de gehele dag in Eibergen aanwezig te kunnen zijn en haar geld te kunnen verdienen rondom de rally. Dit gaat nu niet door. Henk Nijhof, zelf oud raadslid, is het vertrouwen in de politiek ook helemaal kwijt. “De afstand tussen de burger en de gemeentelijke politiek is in Berkelland nog nooit zo groot geweest als op dit moment”.  

Unieke herinneringen
Thijs Luiken vindt dat we elkaar wat meer moeten gunnen. “Het leven bestaat uit het samen maken van zoveel mogelijk unieke herinneringen. Evenementen, onze tradities en sociale bezigheden zoals sport en cultuur dragen daar voor een heel groot deel aan bij”. In Eibergen is het de tweede keer in korte tijd dat men te maken krijgt met een verbod op een evenement. Kortgeleden mocht ook horecaondernemer Mesut Mis geen tentfeest organiseren.  

Veel verliezers
“Een evenement zonder bezoekers, is geen evenement. Het belang van bezoekers is om hoogwaardige vrijetijdsbesteding te genieten. Dit wordt versterkt wanneer er overlap is met de inhoudelijke doelstelling van het evenement. De Berkelland Rally is een uniek hoogwaardig evenement dat waar een grote groep vrijwilligers uit Eibergen en omgeving maandenlang voorbereidingen voor heeft getroffen en keihard mee aan de slag is geweest om dit bijzondere evenement voor heel Berkelland mogelijk te maken. Dit zou zelfs uitgezonden worden op RTL7 waarbij wij ons als Berkelland op een unieke wijze nationaal een positieve profilering of imagoversterking zoals de tour de France dat doet met unieke beelden van de prachtige omgevingen en pittoreske dorpjes en gemoedelijkheid hadden kunnen presenteren. Dat ons deze kans is ontnomen om ons te presenteren als functie van imago & citymarketing is een gemiste en kostbare fout. Ook vanuit Participatie & Cohesie waarbij meer dan honderd vrijwilligers, tientallen verkeersregelaars, vele inwoners van onze prachtige gemeente en duizenden bezoekers samen genieten van dit unieke evenement is zeer spijtig.  Bedrijven en ondernemers, al dan niet verenigd in een organisatie, zijn vaak een cruciale actor bij evenementen. Zij hebben belang bij een mogelijkheid om omzet te stimuleren, profilering van hun merk of naam en een aantrekkelijke of toeristische gemeente. Grote evenementen zorgen voor een positief vestigingsklimaat en bevorderen de leefbaarheid. Hierbij hebben jaarlijkse evenementen zoals de Rally als doelstelling dat bezoekers weer terugkomen. Vaak wordt de samenwerking met ondernemers opgezocht vanwege investeringen of medewerking. De inwoners van onze gemeente hebben belang bij een leefbare en aantrekkelijke woonomgeving en de mogelijkheid tot kwalitatief hoogwaardige vrijetijdsbesteding. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat evenementen (tijdelijk) lokale werkgelegenheid opleveren. Het leven bestaat nou eenmaal uit geven en nemen. Wat voor de een prachtig evenement is kan voor de ander nou eenmaal overlast geven. Wij in de achterhoek noemen dit noaberschap; omkijken naar elkaar en mekaar wat gunnen. Wanneer je als inwoner langs de rally woont en overlast denkt te hebben moet je in gesprek gaan naar mogelijkheden. Of het de grote groep buren, inwoners en bezoekers gunnen na maanden van coronabeperkingen. Al met al zijn er een paar winnaars maar het overgrote deel blijft als verliezer achter!“. Aldus Thijs Luiken namens de vier partijen.

Deel dit artikel:

12 gedachten over “Eibergse organisaties woedend om verbieden Achterhoek Rally ”

  1. Heel spijtig dit. We kijken er al weer maanden naar uit. Jammer dat het niet door mag gaan. De kloof tussen gemeente en ondernemer word alleen maar groter.
    Zo lang het niet in het belang is van de gemeente kan je er wel na fluiten. Met de kermis mocht de feesttent niet maar theater ging wel door. Zie dit ook als een hak van de gemeente. Tijd dat we jongere in de gemeente krijgen en dat oude zooitje maar eens opdoeken.

  2. Helaas gaat de rally niet door, maar de redenen zijn te bizar voor woorden. Geef in vredesnaam de vergunning af…iedereen is er wel aan toe na alle Corona-maatregelen.

    “Al met al zijn er een paar winnaars maar het overgrote deel blijft als verliezer achter!“. 

  3. Die ambtenaren moeten ze is flink aanpakken, het is van de zotte dat zo,n mooi evenement niet mag doorgaan. De burgers moeten is massaal de straat op. Wat een waardeloze ambtenaren .alles kapot maken in dit land.

  4. Ja dat is onze gemeente vertegenwoordiging, toezeggingen doen en weer niet waarmaken wat ze zeggen.
    Is het afgekeurd door de omgevings vergunning? Zullen wel mensen van buitenaf zijn die een mooi rustig huisje buitenaf hebben gekocht en dan overal last van hebben.

    Maar de politiek van Berkelland deugd ook niet, hebben er een zooitje zitten op dit moment. Naar elkaar luisteren ze niet maar naar de burger zeker niet. Helpen xe gehele gemeente naar de knoppen op alle gebied.

  5. En dan hoor je dat de veiligheidsregio als adviseur van de gemeente de burgemeester voor heeft zitten liegen. Terwijl de burgemeester bliksemsgoed wist dat het leugens waren, vervolgens dat advies toch opvolgt.
    Dit betekend dat je in onze gemeente geen auto meer mag rijden, omdat die voldoen aan de wegenverkeerswet. Een omgevingsvergunning die niet noodzakelijk is wordt toch als zodanig gebruikt.

  6. Jammer,van dit besluit, de voertuigen die deelnemen aan dit soort evenementen staan onder strenge toezicht wat betreft veiligheid en zeer zeker milieu, een evenement produceert niet meer vervuiling als een voetbalwedstrijd waar gemiddeld 5000voertijgen aanwezig zijn,.

  7. Ik ben heel blij dat de gemeente de juiste beslissing heeft genomen weg met dat gerees op openbare wegen wij als aan wonende zitten hier niet op te wachten .Wij kregen een brief door de strot gedrukt en daar moesten wij ons maar aan houden als ik er last van had met het vee omdat ze er veel te dicht langs kwamen dan was dat maar zo en kon er volgens de organisatie niks aan doen we komen daar gewoon langs punt.nou als ze zo doen dan kun je reactie verwachten boeren zijn grotere ondernemers dan welke dan ook in berkelland.en nu is de organisatie boos denk na voor je zoiets bedenkt dat het niet van deze tijd is om zoiets op touw te zetten voor natuur en milieu er wordt overal subsidie verleend voor de biodiversiteit en dan zal die rally alles in een dag vernielen en niet klagen over inkomsten schade en gaat toch niet om geld geld en nog eens geld goed dat de bsa en enkele politieke partijen en particulieren zich met goede argumenten hebben laten horen .laat al het commentaar wat jullie te horen krijgen van jullie bezwaar maar lekker aan julli voorbijgaan en is gewoon een woorden te kort en roepen dan maar wat dank voor jullie werk en ik eindig zoals ik begon ben blij dat het niet door gaat en drink vanavond een lekker borrel

  8. Vrees niet.. Mijn voorspelling van ca 10 jaar geleden klopt nog steeds.!
    Mij voorspelling is dat de regelgeving zover toeneemt er in 2030 geen enkel openlucht activiteit meer georganiseerd zal worden. Want de ene keer is het veiligheidaspect niet te voldoen, de andere keer weer een verzonnen vogeltje, dan denkt men ergens een bloemetje te hebben zien staan. Daarnaast nog vele bezwaren afhandelen en eventuele rechtzaken en de zin om nog iets te organiseren is er dan wel af!

    Jammer voor de organisatie dat het niet doorgaat, ik was zeker komen kijken..
    … Maar een boerenjongen mag immers ook al niet meer op zijn eigen bouwland crossen met de motor, want vogeltjes hebben ook zondagsrust. En dan is deze rally natuurlijk wel van een andere orde.

  9. Erg jammer het is gewoon een gelul Hellendoorn rally En de vechtdal en 30 oktober Hengelo rally dit gaat gewoon door.
    En wat de op merkin van M.m slaat hellemaal nergens op .

  10. Terecht ! Dit soort milieu vervuilende en overlast veroorzakende evenementen kan tegenwoordig niet meer.

    Misschien als organisatie eens nadenken over elektrische voertuigen?

  11. Nou heer bruggink als ze in Hellendoorn en vechtdal en Hengelo eens goed Naar de regels kijken wat mag volgens de wet ,dan is het daar ook zo gebeurd maar ook daar zouden eens een paar deskundigen naar moeten kijken en de gemeenten er op wijzen dat het niet kan als daar eens goede bezwaarschriften worden ingediend dan worden ze bij de gemeente wel wakker maar daar wordt zeker een oogje dicht geknepen hier in berkelland zijn meerdere en hele goede bezwaren gemaakt en toen schrokken ze er wel van en werd er geen vergunning verleend en terecht het is niet van deze tijd zet de rally maar op PlayStation en dan racen maar

  12. Heel jammer dat dit fantastische evenement niet door gaat. Wat een uitgelezen mogelijk is om de Gemeente Berkelland positief op de kaart te zetten word door een kleine groep de grond ingetrapt voor eigen belangen / meningen. Begrijpelijk dat de agrariërs hier 1 dag hinder van ondervinden, maar het gaat ook om een ander wat gunnen. En 1 dag aanpassen is voor iedereen haalbaar en kom niet met gezeur van je zou er zelf maar wonen, ik woon zelf aan de proef en heb volop genoten in 2019 en met een beetje planning 0% hinder ondervonden alleen vertier. En let ook even op wat de volgende stap zou zijn, nu geen rally auto’s straks geen landbouw voertuigen meer. Wanneer deze op afmetingen worden nagemeten of dadelijk op diesel uitstoot begrenst worden (net als al bij auto’s gebeurt), zal dat ook een probleem worden wat allen opgelost kan worden door ze niet op de openbare weg toe te laten. Ik denk niet dat we die kant op moeten, en ik zit ook wel eens achter een maiswagen of strontkar(meer dagen dan de rally zou duren zelfs) waar ik hinder van heb. Maar ik gun ze de passie die ze voor hun vak hebben en maak mij niet druk dat ik vertraging heb omdat ik ze simpelweg door het formaat niet kan inhalen. En verder dat de groenliefhebber die zo tegen de rally is dan ook maar even moet nadenken of door een bos wandelen met loslopende honden wel goed is voor de rust van de natuur. Of met de mountainbike ’s ochtends vroeg door het bos even aan de conditie werken etc. moeten we dat ook allemaal verbieden? Het heeft allemaal te maken met elkaar wat gunnen en dat is in de huidige maatschappij er niet meer bij. Daarnaast vind ik dat de organisatie wel degelijk een punt heeft door het trage reageren van de gemeente en zou het maar zo kunnen dat door middel van een civiele procedure de gemaakt kosten op de gemeente verhaalt zouden kunnen worden. Waardoor de burger weer de dupe word door het wanbeleid van de gemeente Berkelland, welke toch al niet bulkt van het vermogen. Gelukkig zijn er in maart 2022 weer de gemeenteraadsverkiezingen en hoop ik dat de partijen Groenlinks en PVDA er dan op afgerekend worden, het zal dan vast nog wel bij de meerderheid in het geheugen zitten 😉

Reacties zijn gesloten.

Meer nieuws

Scroll naar boven