BERKELLAND – Een merendeel van de cliënten die in 2020 gebruik hebben gemaakt van ondersteuning via Voormekaar, is positief over de kwaliteit van ondersteuning (86%). Dat is één van de resultaten van het cliëntervaringsonderzoek onder inwoners die een maatwerkvoorziening via de Wmo of Jeugdhulp hebben ontvangen. Er zijn vragen gesteld over het contact met de aanbieder, de kwaliteit van de ondersteuning en wat de ondersteuning opgeleverd heeft. Op http://www.waarstaatjegemeente.nl zijn alle resultaten van beide onderzoeken te vinden.
Resultaten Wmo
Voor Wmo zijn er 1.140 vragenlijsten verzonden en 497 vragenlijsten geretourneerd.
Van de respondenten geeft een ruime meerderheid aan dat zij door de ondersteuning beter de dingen kunnen doen die zij willen (82%) en dat zij zich beter kunnen redden (86%). En 82% van de respondenten is het (helemaal) eens met de stelling dat zij door de ondersteuning een betere kwaliteit van leven ervaren.
Na in 2019 en daling te hebben gezien in het aantal respondenten die de ontvangen brief over het genomen besluit duidelijk vond, hebben we maatregelen genomen om de leesbaarheid en het taalniveau van de brieven te verbeteren. Gelukkig zien we dat dit jaar terug in de resultaten, en vindt 81% de brief nu (heel) duidelijk. Het aandeel respondenten dat de brief heel onduidelijk vindt, is eveneens flink gedaald van 14% vorig jaar naar 0% dit jaar.
Resultaten Jeugd
In totaal hebben 188 ouders en jongeren deelgenomen. Het responspercentage is 19 %. Dat betekent dat de resultaten indicatief zijn.
Van de respondenten is een meerderheid overwegend positief over de zorg of hulp. Dit percentage ligt hoger dan vorig jaar en ten opzichte van de referentiegroep (17 gemeenten). Ten opzichte van vorig jaar zien we een toename bij alle aspecten over de ervaren effecten van de hulp bij het opgroeien. Zo kan bijvoorbeeld 83 % door de hulp beter hun problemen oplossen. Iets meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat er bij de zorg geen betrokkenheid is van andere personen, zoals opa’s/oma’s of buren. Dit is al sinds 2018 exact gelijk. De bekendheid met de onafhankelijke cliëntondersteuner is 15 % (het Achterhoekse gemiddelde is 22 %).
Bij jeugdzorg zijn er verschillende verwijzers die kinderen toegang kunnen bieden tot jeugdhulp. Dit zijn huisartsen, jeugdartsen, gespecialiseerde artsen, Gecertificeerde Instellingen en gemeenten. 63% van de respondenten weet waar ze terechtkunnen als er hulp nodig is. Dit resultaat is vergelijkbaar met vorig jaar (65%). Aan de jeugd respondenten zijn extra vragen gesteld over de impact van Corona. 61 % van de respondenten heeft evenveel ondersteuning ontvangen als was afgesproken en 39 % minder. Voor 60 % van de groep die minder zorg heeft ontvangen was dit problematisch. De kwaliteit van de zorg vond daarentegen 83 % van de respondenten niet veranderd. 64 % heeft in de coronaperiode contact gehad via beeldbellen en de meerderheid hiervan (72%) beoordeelt dit contact als redelijk tot goed.
1 gedachte over “Ervaringsonderzoek Wmo en Jeugd onder inwoners Berkelland”
Het is moeilijk voor te stellen dat de Voormekaar teams blij worden van deze resultaten van 86%. Het streven zou op 99 % moeten liggen, maar door gebrek aan voldoende mensen en middelen is dat voorlopig niet haalbaar. Ook het feit dat minder dan de helft van de verzonden vragenlijsten geretourneerd worden is een teken aan de wand. Als men tevreden was zou men zeker positief gereageerd hebben is de veronderstelling. Er is altijd ruimte voor verbetering. .
Reacties zijn gesloten.