Documentaire over de geschiedenis van de stad en Heerlijkheid Borculo in première


BORCULO – Vrijdagavond vond de première plaats van de vierdelige documentaire over de geschiedenis van de stad en Heerlijkheid Borculo. Een bijzonder en emotioneel moment. In vier delen worden de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van de stad en Heerlijkheid Borculo in beeld gebracht in samenwerking met Albert Bakker Video uit Ruurlo. We zien opnames van de Tachtigjarige Oorlog, het Amsterdamse gezin dat in de Hongerwinter per bakfiets naar Borculo trok, het Joodse meisje Erika Löwenberg dat het gedichtje schrijft dat we tegenwoordig vinden aan de synagoge in Borculo en bijvoorbeeld de geschiedenis van enkele sportverenigingen in Borculo.

Documentaire
In 3,5 jaar werd er honderden uren gefilmd en gemonteerd en onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers, figuranten en subsidiënten die het mogelijk hebben gemaakt om deze documentaire te maken. Hierbij stond men ook stil bij de bijdrage die wijlen Jan Bosman en Bennie te Vaarwerk hebben geleverd voor deze documentaire. Tijdens Peter Nieuwenhuis zijn laatste bezoek aan Bennie te Vaarwerk in het Hospice in Haaksbergen in 2018 zei hij: “Peter, blijf het evangelie van de Stad en Heerlijkheid Borculo verkondigen”. Peter hoopt met de documentaire hiermee een belangrijke stap te hebben gezet.

Bestellen
Trots op de Heerlijkheid Borculo, dat is het doel. De geschiedenis doorgeven van generatie op generatie. De complete documentaire kan vanaf nu ook gekocht worden. De DVD of USB-Stick kost 17,50 euro en een digitale link 10 euro. De USB-Stick en de digitale link geven wel de beste kwaliteit in de weergave. Wilt u de documentaire bestellen stuurt u dan een email naar [email protected]. Naast de première werd voor de 6e maal ook de bronzen penning “Borculo, beleef de Berkelstad”, van de hand van bronsgieter Jan te Kulve, uitgereikt aan een organisatie die zich inzet voor de cultuurhistorische beleving van Borculo. Winnaar 2021: Toeristische Informatie Borculo. De oorsprong van deze organisatie ligt in 1906 toen “Borculo Vooruit” werd opgericht. Naast de goede samenwerking met het Brandweer-en Stormrampmuseum en de stichting Berkelzomp organiseren zij ook sinds 1971 de Fietsvierdaagse die publiek trekt uit het gehele land. 

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven