Ruurd Walinga maakt voorstelling over 100 jaar Stormramp


GEESTEREN – In de Hervormde Kerk in Geesteren is er op zaterdagavond 3 mei om 20.00 uur een gratis try-out uitvoering van het stuk ‘Rampzalig’. Theatermaker/cabaretier Ruurd Walinga uit Geesteren voert dan zijn stuk op dat hij heeft gemaakt naar aanleiding van het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de Stormramp in Borculo plaatshad. De climax van het stuk zit al vrij in het begin als hij samen met organist Eelco Schuijl uit Borculo en de veertienjarige paukenist Sten Rensink uit Geesteren de cycloon van Borculo theatraal neerzet. De storm op 10 augustus 1925 duurde in totaal zeven minuten. Zolang zal het natuurgeweld ook duren tijdens de voorstelling ‘Rampzalig’ als alle registers van het orgel opengaan en de paukenist tekeer gaat. Ondertussen zingt en schreeuwt Ruurd moord en brand en klinkt er nog een typisch alarmerend, historisch Achterhoeks geluid.

Doodse stilte
Na het oorverdovende geluid volgt een doodse stilte. De hele voorstelling belooft een achtbaan aan emoties te worden. Er is ruimte voor het uiten van angst en rouw, maar ook voor dankbaarheid. Hoopvol wordt er samengewerkt aan wederopbouw en met een nieuw aan te leren Naoberslied wordt de voorstelling afgesloten. Terwijl het publiek een rollercoaster van emoties meemaakt, krijgt het ondertussen op een mooie manier allerlei interessante feitjes over de Stormramp mee. Was er ooit een zwaardere storm in Nederland? Hoe kon Borculo uitgroeien tot het gezicht van de Stormramp terwijl ook andere plaatsen getroffen werden? Wat heeft Giro 555 te maken met de Stormramp in Borculo? En kwamen er echt een miljoen ramptoeristen destijds naar Borculo?

Borculo
De voorstelling wordt komende zomer (in juli en augustus) tweemaal in de week opgevoerd in de Joriskerk in Borculo, die destijds zwaar getroffen werd door de verwoestende windhoos. Elke dinsdagmiddag is er een familievoorstelling om 16.00 uur waarin rekening wordt gehouden met kinderen. Op donderdagavond 19.00 uur is er ook een voorstelling, speciaal voor volwassenen. Voor het tijdstip van zeven uur is gekozen, omdat dit het tijdstip was dat de ramp zich voltrok. Borculo was in 1925 wereldnieuws door de cycloon die driekwart van de Berkelstad verwoestte. Ondanks de enorme verwoestingen vielen er drie doden. Het stuk heet ‘Rampzalig’ omdat de ramp niet alleen negatieve kanten had, maar ook veel positieve, zalige effecten. ‘Rampzalig’ plaatst het natuurgeweld van destijds in een theatraal en hedendaags perspectief. Zijn wij voorbereid op de stormen in ons leven? Hebben we al een noodpakket in huis gehaald, zoals NAVO-baas Mark Rutte adviseert? Zijn natuurrampen van alle tijden of is er echt iets aan de hand met het klimaat? Ondertussen proberen we iets van het leven te maken en genieten we in de Achterhoek volop van elkaar, het landschap, de natuur. En zijn we trots op het Naoberschap.

Emoties
‘Rampzalig’ is een mini-rollercoaster van emoties met verscheidene ontroerende liedjes en hilarische scenes met interactieve momenten met het publiek. De middagvoorstelling heeft wat extra aandacht voor kinderen, hoewel het voor ouderen ook erg geschikt is. Gedurende de voorstelling komt de bezoeker van alles te weten over de ramp die zich honderd jaar geleden voltrok in Borculo. ‘Rampzalig’ is zowel voor inwoners van Borculo en omgeving interessant als voor toeristen die de Achterhoek bezoeken. Ruurd Walinga is dit jaar 25 jaar actief als cabaretier. Hij woont sinds drie jaar in de Achterhoek en voelt zich volop verbonden met de regio. Hij is in de zomermaanden onder meer één van de vele vrijwillige gidsen, die zorgt voor de openstelling van de Joriskerk. In zijn woonplaats Geesteren nam hij onder meer het initiatief tot de verhalenroute ‘Het Geheim van Geesteren’, die afgelopen winter voor de tweede maal werd gehouden. Hierbij vertelden inwoners in een woonkamer, schuur of ander gebouw bijzondere verhalen over het eigen dorp. De verhalenroute werd beide keren afgesloten met een speciale oudejaarsconference door Walinga over Geesteren in de hervormde kerk. Meer info is te vinden op de website over deze theatervoorstelling.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven