BERKELLAND – De afgelopen maand werd mij weer duidelijk hoe groot het verschil is in hoe wij het groen in het algemeen beleven. Hierin wordt het verschil tussen stad en platteland vooral heel duidelijk. Steeds vaker word ik gevraagd door mensen uit de stad om hun tuin te vergroenen. Meestal met twee redenen:
De beleving van planten door het hele jaar heen hebben ze bij andere tuinen van ons ervaren, en dit missen ze in hun eigen tuin. De tweede reden is schaduw. Schaduw creëren op een natuurlijke manier. Dit door een pergola met klimplanten of bomen. En wat mij opvalt door de jaren heen, is dat bomen meer gewaardeerd worden in de stad dan op het platteland. En met de stad bedoel ik meer een grote stad richting het westen.
In de binnensteden wordt het openbaar groen meer gewaardeerd. Hoe het ook onderhouden is, hoor je daar weinig mensen over. Vaak wordt het door de bewoners zelf gedaan. Dat is iets wat mij een aantal jaren geleden opviel, toen ik wat parken in Londen en New York bezocht met ons team, op zoek naar werken van Piet Oudolf. Hier staan mensen op een wachtlijst om het park of plantsoen in hun straat of wijk te mogen onderhouden, en doen hier ook flinke donaties voor om al het groen in stand te houden.
Denk hier eens tien tellen over na, en probeer je eens voor te stellen dat je in jouw eigen wijk het groen mag onderhouden. En dat je hier dan ook vrijwillig een donatie voor doet van een paar honderd tot een paar duizend euro. Schiet nu niet gelijk in de lach, maar zo groot zijn de verschillen in het beleven van groen tussen stad en platteland.
Nu ik deze column schrijf, zit ik zelf in een parkje in Milaan te genieten van hele mooie parkbomen. In Milaan is het meeste stadsgroen in het openbaar of landschap niet heel spectaculair en uitbundig, maar wat zeker opvalt is het respect voor bomen. Het is geweldig om te zien en te horen van bewoners hoe er omgegaan wordt met bomen, en dat die horen bij de historie van de plek en omgeving. Het mooie wat mij nu opvalt in Milaan is de hoeveelheid wintergroene bomen: Magnolia’s, eiken en vooral veel dennen. En dat zijn net de soorten die ik bij ons mis.
Vaak worden grote dennen bij ons als eerste weggezaagd als deze bij een oud huis staan, terwijl ze zo waardevol zijn. Velen vinden ze vaak ouderwets, oubollig, en we bouwen dan liever een overkapping om in de schaduw te zitten met een kacheltje erin voor de winterperiode. Toch zou ik een ieder aanraden, hoe groot ze ook zijn: laat ze staan en maak de tuin om de boom heen.
Bel me en ik denk graag met jullie mee. De sfeer en het karakter die ze geven is geweldig, en het scheelt voor je tuin minstens tien graden in de schaduw. En het argument dat ik veel hoor om bij ons oude bomen en dennen weg te zagen is:
- Rommel en pruttel.
- Het licht.
Maak je tuin nog groener in plaats van grijzer door straatwerk, dan heb je geen rommel.
En doe de gordijnen – en je ogen – open, dan wordt ’t al een stuk lichter om je heen.
Zo maar een tip van de tuinman…
Door Dominick Eghuizen