BERKELLAND – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland heeft de beleidsregel ‘Woningbouw in Tuinen’ definitief vastgesteld. Met deze stap wil de gemeente inspelen op de groeiende behoefte aan woningen, met name voor ouderen en starters. De nieuwe beleidsregel maakt het mogelijk voor inwoners binnen de bebouwde kom van de dorpen om grote percelen te splitsen en een extra woning toe te voegen. Het gaat hierbij specifiek om zogenoemde nultredenwoningen: gelijkvloerse woningen waarin wonen, slapen, koken en baden zonder traplopen mogelijk is. Deze woningen zijn bedoeld voor ouderen die langer zelfstandig willen blijven wonen, en voor starters die op zoek zijn naar een betaalbare woning.
Zelfstandig
De woningen moeten bestaan uit één woonlaag met kap en zelfstandig ontsloten kunnen worden op een openbare weg. Ook moeten ze zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Verder gelden er duidelijke voorwaarden voor de minimale kavelgrootte en de afstand tot erfgrenzen. Zo moet het oorspronkelijke perceel minimaal 600 m² groot zijn voor het toevoegen van één woning, en minimaal 800 m² voor een twee-onder-een-kapwoning. De nieuw te realiseren woningen moeten voldoen aan minimale oppervlaktes van respectievelijk 300 m² (vrijstaand) en 225–275 m² (twee-onder-een-kap). Parkeerplaatsen moeten op eigen terrein worden gerealiseerd volgens de geldende parkeernormen. De beleidsregel is uitsluitend van toepassing binnen de kernen van de gemeente en geldt niet voor industrieterreinen of het buitengebied.
Voorwaarden
Inwoners die interesse hebben in het toevoegen van een woning op hun perceel kunnen de volledige beleidsregel en voorwaarden raadplegen via www.officiëlebekendmakingen.nl. Aanvragen kunnen worden ingediend via www.gemeenteberkelland.nl > Woningbouw in tuinen.