Poging oplichting door nepagent in Borculo: OM eist gevangenisstraf

Voorbereid
In de avond van 17 juni wordt in Borculo gebeld naar het slachtoffer. Over de telefoon doet verdachte zich voor als politieagent Rick. “Dat gesprek is zorgvuldig voorbereid: de beller vertelt zijn slachtoffer dat inbrekers actief zijn, waarbij twee van de drie inbrekers al zijn aangehouden. Eén van hen zou nog voortvluchtig zijn. In de auto van deze inbrekers zou een briefje met het woonadres van aangever zijn gevonden. De nepagent waarschuwt voor deze inbreker.” Het slachtoffer wordt naar waardevolle spullen gevraagd en te verstaan gegeven dat een agent, ditmaal genaamd Leo,  aan huis komt. Deze poging tot oplichting wordt echter door het slachtoffer doorzien; de politie wordt gewaarschuwd en als verdachte zich bij de woning meldt, wordt hij door de politie aangehouden en in verzekering gesteld.

Snelrecht
Woensdag moest de nepagent zich op een snelrechtzitting bij de politierechter verantwoorden. De officier van justitie sprak over “een ernstig strafbaar feit dat het slachtoffer diep heeft aangetast in zijn recht op privacy en zijn vertrouwen in de overheid. We hebben hier te maken met een misdrijf dat een enorm gevaar oplevert voor onze rechtstaat en het vertrouwen dat uitgaat naar één van de belangrijkste beschermers van onze rechtstaat: de politie.” Het OM daarover: “Als gevolg van dit soort oplichtingspraktijken hebben politieagenten zich dit jaar al vaker moeten identificeren omdat burgers twijfelden aan hun identiteit. Burgers doen hun deur niet meer open voor de politie en bellen naar 112 omdat ze achterdochtig zijn geworden door de toename van dit soort feiten. En dat bemoeilijkt bijvoorbeeld buurtonderzoeken, wanneer de politie getuigen zoekt van gepleegde strafbare feiten.”

Halt
Net als in recente strafzaken omtrent nepagentenfraude legt het OM vandaag aan de rechtbank voor dat dit fenomeen op een niet misverstane wijze een halt moet worden toegeroepen. ”Het Openbaar Ministerie vraagt de rechtbank deze poging tot oplichting verder te brengen in ernst en strafmaat te vergelijken met een woninginbraak. Een gevangenisstraf is de enige straf die aan dit soort feiten recht zal doen.” De politierechter legde de Utrechtenaar een gevangenisstraf op van 4 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar.

Deel dit artikel:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Meer nieuws

Scroll naar boven