Sappers draait over uren in Gelselaar

GELSELAAR – Het poëziefestijn dat zaterdagavond onder grote belangstelling werd gehouden in de kerk van Gelselaar vormde een kroon op de bruisende Appeldag in dit dorp. De winnaars van poëziewedstrijden met als thema ‘appel’ werden hier gehuldigd. Ina Brethouwer uit Eefde won met ‘Paradieskes’ in de categorie Nedersaksisch. Voor Bram Geerlings was bij de Nederlandtalige gedichten deze eer met ‘Appèl aan de appel’.

Deelnemers aan de poëziewedstrijden kwamen uit alle delen van het land en zelfs uit België. Per categorie mochten op het slotfeest tien genomineerden hun inzending voordragen, waarna de prijsuitreiking volgde.
De poëzieavond in de kerk was even afwisselend als de rest van de Appeldag van de zeer creatieve Stichting Bie Winkels. Dichter, journalist en natuurkenner Sander Grootendorst boeide met een lezing over appels in de poëzie. Saxofonist Bennie Waanders liet ook de muziekliefhebbers genieten. De uitslag van een landelijke fotowedstrijd, waarvoor vier fotografen waren genomineerd, werd er ook bekendgemaakt. Dig Tazelaar uit Nieuwehorne veroverde de fotoprijs. Bij de poëziewedstrijd Nedersaksisch was de tweede plaats voor Wim Schepers uit Winterswijk (Woold). Op een gezamenlijke derde plaats eindigden Willem Tjebbe Ostenbrink uit Zuidhorn en Annemarie Damveld uit Groenlo. Niels Blomberg uit Almere won weliswaar niet in de categorie Nederlandse gedichten, maar hij sleepte wel de tweede en der derde prijs in de wacht en was goed voor het maximum van drie nominaties.

De Achterhoekse SapPers, die recent nog vreesde door het vroeg rotten van appels in dit droge jaar onvoldoende aanbod te krijgen, draaide bij Winkels vele uren op volle toeren. Wachtenden in de Dorpsstraat konden ondertussen in de eeuwenoude boerderij genieten van exposities en van pomoloog Hennie Rossel, die hen alles kon vertellen over oude appelrassen en die ook een lezing hield in de kerk. ’s Middags hield kunsthistoricus Jaap Nijstad, eveneens in de kerk, een lezing over stillevens in de kunst.

Irma Braat, docent en in 2017 winnaar van de eerste Nederlandse Portretprijs verzorgde in café Florijn een workshop stilleven schilderen. In de ‘grote kökken’ van boerderij Winkels vond onder leiding van Desi Leijnen een schrijfworkshop poëzie plaats.
Zorgboerderij Olthof uit Gelselaar ging met de hoogste eer strijken bij de wedstrijd appeltaart bakken.

Deel dit artikel:

Meer nieuws

Scroll naar boven